Annonce
Trafik & vejr

Rekordmeget is har dækket Østersøen

Ekstremt vejr i forårsmåneden har påvirket vandene ved Sverige. Fem år gammel rekord slået.

Østersøen har aldrig så langt ind i foråret været beklædt med så stort et område af is, som det har været tilfældet under årets bidende martskulde.

Isdækket var på sit højeste 29. marts. Her var hele 176.000 kvadratkilometer i Østersøen og Den Botniske Bugt mellem Sverige og Finland frosset til.

- Vi har aldrig oplevet noget lignende, siden målingerne begyndte i 1960'erne, siger Ulf Gulldne, chef for den svenske isbrydertjeneste, til avisen Örnskiöldsviks Allehanda.

Ikke særligt tykt lag

Den hidtidige rekord var 25. marts 2008, hvor isen dækkede 49.000 kvadratkilometer.

Islaget er dog ikke særlig tykt, og derfor har situationen heller ikke påvirket skibstrafikken i området, lyder det.

Marts vil også herhjemme blive husket som en ekstrem periode.

Med en gennemsnitstemperatur på minus 0,8 grader var forårsmåneden nemlig koldere end de tre vintermåneder, vi var igennem, før vi nåede til marts. Den koldeste af dem var februar, hvor gennemsnitstemperaturen var minus 0,4 grader.

En af de mest solrige

Det viser en nylig opgørelse fra DMI. Faktisk skal man hele 26 år tilbage for at finde en marts, der var lige så kold. Vintrene fra 1985 til 1987, der var ekstremt kolde, er blandt meteorologer kendte som "firsernes trillingevintre".

Og den sidste af dem, 1987, gik helt ind i foråret og betød, at danskerne godt pakket ind måtte kæmpe sig igennem en marts med en gennemsnitstemperatur på minus 1,8 grader.

Men selv om Danmark i store dele af måneden var præget af hvide landskaber, så var marts faktisk en af de mest solrige nogensinde.

I alt blev det til 190 solskinstimer, og det betyder, at marts 2013 blev den næstmest solrige i de 97 år, hvor DMI har talt den slags. Og vi skal 70 år tilbage, til marts 1943, for at finde en mere solrig måned. Dengang blev det til præcis 200 solskinstimer.

Ritzau
Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her