*

Trafik & vejr

Motorvejsprojekt blev til fart-mareridt

Bilister truer vejarbejderes sikkerhed på motorvejen syd for Vejle. Tusindvis af fartbøder og alt for mange uheld.

Sådan så det indtil torsdag ofte ud på motorvejen mellem Vejle og Skærup. Langsomt kørende trafik, i værste fald stillestående bilkøer. Foto: Vejdirektoratet

Et af Danmarks mest synlige trafikprojekter, udvidelsen af motorvejen mellem Vejle og Skærup-motorvejskrydset, har udviklet sig til lidt af et fart-mareridt.

Vejarbejderne, der har arbejdet på projektet siden foråret, har oplevet hensynsløse bilister drøne forbi trods hastighedsnedsættelser, og færdselspolitiet har haft travle timer på den 8 km lange strækning.

55 fartbøder i timen

"Det er kørt for stærkt derude, og i visse perioder væsentligt for stærkt," fastslår vicepolitikommissær Jesper Engelund fra Sydøstjyllands Politis færdselsafdeling.

Sådan var situationen fredag eftermiddag syd for Vejle - set gennem et af Vejdirektoratets webmameraer: Trafikken nordpå og sydpå forløber stille og roligt. Foto: Vejdirektoratet

Vejarbejdet

Den sydgående trafik mellem frakørsel 61, Vejle Syd, og motorvejskryds Skærup er natten mellem torsdag den 22. og fredag den 23. november lagt tilbage på den rigtige side af midterrabatten. Frem til begyndelsen af marts 2013 vil være næsten normale forhold på strækningen, og det vil kunne lade sig gøre at foretage normal snerydning.

Kilde: Vejdirektoratet

Hver gang han har sendt mandskab ud for at kontrollere fart på motorvejsstrækningen, er det endt med hundreder af fotos. Politiet har gennemført 42 målinger i år, og det har resulteret i omkring 3.500 konstaterede fartovertrædelser.

Men reelt forekommer der langt flere hastighedsovertrædelser på ruten. Politiet har haft kameraerne tændt i alt 63 timer i løbet af de 42 målinger, hvilket svarer til et gennemsnit på 55 fartovertrædelser i timen.

Folk ræser om natten

"Vi har oplevet grove overtrædelser af hastighedspåbuddet på 80 km/timen," siger Leif Sørensen, fagprojektleder fra Vejdirektoratet.

Vi har oplevet grove overtrædelser af hastigheds- påbuddet på 80 km/timen
Leif Sørensen, fagprojektleder i Vejdirektoratet

"Især når der er blevet arbejdet om natten, og vi med hjælp fra politiet har været nødt til at indskrænke trafikken til kun ét spor," tilføjer projektlederen.

To gange har han oplevet, at en underleverandør på natarbejde ganske enkelt pakkede sammen og tog hjem igen.

"Selvom politiet var til stede, var det ganske enkelt for farligt," siger Leif Sørensen.

150 km/t ved 50 km-skiltet

Også Jesper Engelund genkender de farlige situationer om natten, når politiet har været med til at indskrænke trafikken til blot ét spor. Han fortæller, at en politipatrulje på natarbejde under et vejarbejde benyttede lejligheden til at kontrollere fart med en laserpistol.

Her præsterede en bilist at tordne forbi 50 km/timen-skiltet med 150 km/timen. Og også i weekenden går det stærkt, tilføjer vicepolitikommissæren fra Sydøstjyllands Politi, som så sent som i søndags havde mandskab ude ved motorvejen.

"Vi begyndte kl. 6.46, og i den første time målte vi 245 biler - og 100 af dem kørte for stærkt. Vi fortsatte frem til kl. 10.17 - i treenhalv time - og vi fotograferede i alt 400 bilister. De hurtigste kørte mellem 129 og 137 km/timen," fortæller Jesper Engelund.

Fotosystemet slår "sent" til

Politiet har i år registreret 91 ulykker på strækningen, men er sluppet for alvorlige ulykker. Især de omfattende kødannelser, som har plaget vejarbejdet i dagtimerne, har forhindret de grimme ulykker.

"Det er jo voldsomt med omkring to ulykker om ugen, men reelt er der sket mange flere ulykker derude, fordi næsten alle ulykkerne har været bagende-kollisioner ved lav fart, hvor politiet ikke har været indblandet. Der har været så meget kø i dagtimerne, at det har været svært at overhale og køre stærkt," forklarer Jesper Engelund.

Vejomlægning ophævet i nat

Vejdirektoratet og politiet kunne delvist ånde lettet op i nat, da mange måneders trafikomlægning blev afsluttet.

Fra marts til i går, torsdag, har et af de sydgående spor været lagt over i det nordgående spor, hvor trafikanterne har klemt sig sammen på tre smalle spor. Omvendt har der kun været én vognbane i det sydgående spor.

Det meste af denne "3+1"-løsning har været omfattet af en hastighedsnedsættelse til 80 km/timen, mens der visse steder har været skiltet ned til 50 km/timen.

Begrænsningerne gælder hele tiden

Men selvom arbejdet nu er færdigt, og trafikken er tilbage i normale folder, så er hastigheden stadig begrænset til 80 km/timen, og det vækker bekymring hos Vejdirektoratet.

"Jeg kan godt forestille mig, at der bliver problemer med at få bilisterne til at holde hastigheden nede," siger Leif Sørensen.

Hos Sydøstjyllands Politi lover Jesper Engelund, at man vil gøre, hvad man kan for at få dæmpet farten.

"Vi gør det, vi mener, at vi kan gøre ved at køre ud og måle fart - hver uge," siger politimanden, som har en opsang til bilister, som selv fortolker færdselsloven.

"Der har været en tendens til, at folk fortolker det sådan, at de ikke skal overholde hastighedsbegrænsningen, fordi det ser ser ud som om, at der ikke er folk på arbejde. Men det er ikke meningen, at man skal fortolke de skilte," fastslår Jesper Engelund.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Indland
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her