2012 bliver et af de varmeste år på kloden

2012 føjer sig til rækken af hede år, der begyndte med rekordåret 1998.

Artiklens øverste billede

2012 bliver efter alt at dømme et af de hidtil varmeste år, man har målt. Det vurderer professor Eigil Kaas fra Niels Bohr Institutet ved Københavns Universitet. Han har gennemgået data fra to anerkendte udenlandske institutioner inden for klimaforskning.

- Ifølge de opgørelser, som er tilgængelige til nu, kommer vi til at se noget, der ligner 2011 en del, måske en tand varmere, siger Eigil Kaas.

Varmeste årti

2001-2010 var det varmeste årti i menneskehedens nyere historie. Tiåret var samtidig præget af ekstreme niveauer af regn og snefald, oplyser verdens meteorologiske organisation, WMO.

Ifølge amerikanske Goddard Institute for Space Studies (GISS) var 2010 det hidtil varmeste år, siden man begyndte at måle temperaturer. Temperaturen var 0,91 grad højere end gennemsnittet i referenceperioden 1951-1980.

2011 var en anelse køligere end rekordåret, men stadig varmt, nemlig 0,77 grad varmere end referenceårene.

- Det samme gælder, hvis man ser på engelske data. Her kommer 2012 også til at ligne 2011, måske en smule højere, siger Eigil Kaas med henvisning til forskningsenheden Climate Research Unit (CRU) ved det britiske meteorologiske institut Hadley Centre.

Noget kan ske til sidst

De to institutter dækker ikke helt samme område på jordkloden og er derfor en smule forskellige i deres resultater. Hadley har ikke 2010 som varmeste år, men derimod 1998, der i en årrække bar rekorden uantastet.

Der kan ske ting til allersidst, understreger Eigil Kaas. Blandt andet kan klimafænomenet El Niño spille ind på den samlede opgørelse. "El Niño" betyder Drengebarnet og refererer til Jesus, fordi fænomenet ofte sætter ind omkring juletid.

Det forårsager en ekstraordinær opvarmning af havet ud for Sydamerikas vestkyst. Opvarmningen under El Niño strækker sig over hele det tropiske Stillehav og medfører både tørke og oversvømmelser.

- Der er muligvis en El Niño i gang, som måske kan slå lidt ud, men det vil den nok ikke gøre før efter nytår, siger Eigil Kaas.

Ritzau

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.