Flere fuckfingre i trafikken

Danske trafikanter oplever flere og flere tilfælde af såkaldt vejvrede i trafikken.

Artiklens øverste billede
37 procent oplever, at vejvreden er steget inden for de seneste fem år, mens kun tre procent siger det modsatte. Arkivfoto

En hånd hamret ned i køleren, en knytnæve i maven, skældsord og cyklister, der bliver jagtet på cykelstien af hævngerrige bilister.

Det er bare et par eksempler på, hvad folk lægger ører og krop til i trafikken, skriver Politiken onsdag, og der bliver stadig flere episoder med aggressive trafikanter.

Det oplever i hvert fald deltagerne i en undersøgelse, som Politiken Research har lavet i samarbejde med FDM (Forenede Danske Motorejere) og Dansk Cyklist Forbund.

I alt 1412 medlemmer har svaret på et spørgeskema om såkaldt vejvrede. Alle bor i Region Hovedstaden, og hver fjerde har bilen som dagligt transportmiddel, mens tre ud af fire er cyklister.

37 procent oplever, at vejvreden er steget inden for de seneste fem år, mens kun tre procent siger det modsatte. Og 28 procent har været udsat for vejvrede mindst én gang inden for det seneste par måneder.

Trængsel og overhalinger

Heraf er de fleste blevet råbt ad eller har 'fået fingeren', mens andre er blevet truet, slået eller har fået slag på køretøjet. Hver sjette har selv opført sig aggressivt.

Trafikforsker i Dansk Cyklist Forbund Anette Jerup Jørgensen vurderer over for Politiken, at det markant stigende antal cyklister i hovedstadsområdet kan være en del af forklaringen.

Trængsel, overhalinger, køer, møven og skubben øger nemlig risikoen for raserianfald i trafikken.

- Lunten bliver lidt kort, når man bliver presset på tid eller andet, siger hun og peger på, at øget mediefokus på trafikkultur kan have påvirket svarpersonerne.

Der findes ikke statistik over udviklingen, men Station Amager talte for et par år siden op, hvor mange af områdets voldssager, der havde udgangspunkt i trafikvrede. Det viste sig at gælde i hele tre fjerdedele af dem.

Ritzau

Andre læser

Mest læste

Del artiklen