*

Trafik & vejr

Så gik det galt for Anholt

I flere år har borgerne på Anholt advaret om, at havet kunne ødelægge øens vej. Fredag skete det så, få måneder før kystsikringen endelig går i gang.

Foto: Liselotte Arentz Sørensen

»Den ligner et stykke krøllet pap.«

Sådan beskriver Liselotte Arentz Sørensen synet af den eneste større vej på Kattegatøen Anholt, som blev delvist skyllet væk under den storm, som fredag ramte landet.

Hun er formand for borgerforeningen på øen og er en af de kræfter, som siden 2005 har forsøgt at få hjælp til at redde Nordstrandvej, mens havet under hver storm er kommet tættere på.

Livsnerve væk

Vejen er livsnerven på Anholt, da den forbinder havnen og byen, og langs vejen løber øens el- og vandforsyning. De forsyninger var afbrudt på øen efter stormen, men var lørdag genetableret.

Problemet på Anholt er, at det i Danmark er de private lodsejere, der har ansvaret for kystsikringen.

På Anholt vil det sige ejeren af den lokale campingplads og Norddjurs Kommune, som Anholt hører under.

Men kommunen har for længst meldt ud, at man ikke ser sig i stand til at betale for kystsikringen, og at man heller ikke mener, at det er rimeligt, at en lille kommune står med en så stor regning.

Borgmester kræver hjælp

Staten har i dag kun ansvaret for kystsikring langs den jyske vestkyst, men Jan Pedersen (S), borgmester i Norddjurs Kommune, mener, at havet æder så meget af Anholts nordside, at staten også her bør overtage ansvaret for kystsikringen.

For nylig fik Norddjurs Kommune en bevilling fra staten til at lave sandfodring ud for Anholt, som skal redde Anholts vej, og arbejdet skal efter planen gå i gang til foråret.

Men det viste sig altså at være for sent.

Under stormen for to uger siden måtte en vognmand i al hast køre 35 vognlæs grus på ydersiden af vejen for at holde vandet væk, men denne gang var der ikke noget at gøre.

»Vi har rykket staten mange gange, men pengene kom for sent, til at vi kunne nå at komme i gang i år. Nu skal vi bare klare os igennem vinteren, og så må vi se, hvad vi kan gøre. Ingen kan leve med situationen, som den er nu. Vi håber, at sandfodringen vil hjælpe, men vi har ingen garanti for det,« siger borgmester Jan Petersen, som endnu ikke har overblik over, om der evt. skal anlægges en helt ny vej længere inde på øen.

Liselotte Arentz Sørensen tror ikke meget på, at øens vej kan reddes.

»Jeg håber bare, at man finder en løsning, inden det bliver sommer, og mange tusinde turister strømmer til øen,« siger hun.

null
Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu

Kronik: Forandring fryder slet ikke i julen

Også vi moderne såkaldte supermennesker, der kan det hele og lidt til, må bøje os – bare en smule – og bede om, at det nye, som julen har at bringe, må komme til os og nå os.
Annonce
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Bundsgaard valgte at klage i stedet for at bage
Den aarhusianske borgmester var lørdag stærkt kritisk overfor Trafikstyrelsen. Styrelsen afviser kritikken, og oplyser i samme ombæring, at man onsdag forventer at give Letbanen tilladelse til at køre med passagerer, hvis Aarhus Letbane lever op til de nødvendige vilkår. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her