Søværnet: Vi er uden skyld i drukneulykke

En kollission på havet kostede en far og søn livet. Søværnet afviser anklager om nøl.

Artiklens øverste billede

Det var ikke en kommunikationsfejl, der kostede to fiskere livet den 18. januar. Det konkluderer Søfartsstyrelsens Opklaringsenhed i en rapport, der blev offentliggjort fredag.

Kommunikationsfejlen betød, at en redningsbåd ikke blev sendt af sted til en havulykke.

Ifølge rapporten ville båden dog ikke være nået frem i tide til at redde to nødstedte fiskere.

Iskoldt vand

Den 18. januar klokken 23.30 kolliderede en fiskekutter med et 65 meter langt fragtskib i Kattegat, hvilket endte med at koste en far og en søn livet.

Fiskerne lå det i én grad varme vand i Kattegat i over en halv time, inden en redningshelikopter hentede de to bevidstløse mænd.

De blev begge fløjet til henholdsvis Rigshospitalet og Aalborg Sygehus, men ingen af dem kunne genoplives.

Forskellige meldinger

Dagen efter ulykken meldte Søværnets Operative Kommando ud, at en kommunikationsfejl havde betydet, at en hurtigsejlende redningsbåd ikke blev sendt af sted fra kystredningsstationen i Grenaa.

SOK mente at have alarmeret kystredningsstationen allerede klokken 23.49, hvilket dog ikke var tilfældet.

Ifølge Remmi Pedersen, der har ansvaret for redningsstationen i Grenaa, fik han først besked om kollisionen omkring klokken 00.50, da de to mænd var blevet bjærget af helikopteren.

"Det er en relativt simpel kommunikationsfejl mellem nogle medarbejdere i Søværnet, som vi ikke kan komme nærmere ind på her. Men jeg kan konstatere, at der er sket en kommunikationsfejl, som gør, at redningsbåden fra Grenaa ikke blev indsat tids nok," sagde Kenneth Nielsen, presseofficer ved SOK, dagen efter ulykken til TV 2 Østjylland.

Rapport renser SOK

Redningsbåden kunne angiveligt have været fremme ved ulykkesstedet mellem kl. 00.05 og 00.10.

Denne påstand afviser Opklaringsenheden dog i rapporten.

Opklaringsenheden hører under Søfartsstyrelsen, men udfører uafhængige undersøgelser af ulykker på havet.

Forvirring om tidspunkter

I rapporten konkluderes det, at redningsbåden fra Grenaa formentlig først ville have været fremme klokken 00.22, og "få minutter efter dette tidspunkt begyndte bjærgning af fiskeren med helikopter."

Ifølge tidligere oplysninger blev den ene af de to fiskere først hejst op af det iskolde hav af en redningshelikopter klokken 00.33.

I rapporten konkluderes det desuden, at "eftersøgnings- og redningsaktionen i området blev udført og ledet effektivt og professionelt."

LÆS OGSÅ: Kammerat forsøgte at redde skibbrudne

LÆS OGSÅ: Far og søn døde efter kutterforlis

null

Andre læser

Mest læste

Del artiklen