Bornholm kan ikke komme af med sneen

Hvorfor kæmper bornholmerne med snedriver på to-tre meter? Det er der en god forklaring på.

Artiklens øverste billede
Bornholm har store problemer med snefygning, der skaber deciderede snevolde. Arkivfoto: Per Rasmussen

Der er nogenlunde styr på trafiksituationen i det meste af Danmark, men en enkelt region skiller sig markant ud: Bornholm.

Her knokler Bornholms Kommunes vejtjeneste i døgndrift for at holde vejene åbne, så rutebiler, skolebusser og privatbilister kan komme frem og tilbage på øen.

Og det er ikke så let, for i flere dage har en strid blæst skabt en barsk omgang snefygning.

Kniber på de små veje

Vejtjenesten koncentrerer sig om at holde det overordnede vejnet åbent for trafik, og det er nu stort set farbart. Til gengæld kan der gå længe mellem, at bivejene ser en sneplov eller en gummiged, og ofte er det op ad dagen, inden de bliver gjort ryddet.

Kommunens vintertjeneste har også fået ryddet skolebusruterne, og vintertjenesten regner med, at vejnettet er farbart til og med tirsdag aften.

"Der kan dog være problemer med at holde de mest udsatte af de små veje åbne," siger Gert Mogensen til DR Bornholm. Vintertjenesten advarer generelt mod sne- og isglatte veje, selvom de fleste veje er farbare.

Fygning skaber snevolde

Den værste snefygning finder sted i området ved Østermarie og Østerlars, og desuden er der kraftig vind på kystvejen mellem Allinge og Hasle.

"Vores store problem er vinden. Lige nu kommer den lige ret ind fra øst, og når det så blæser så meget og begynder at fyge, så får vi driver og volde på to-tre meters højde. Og de store driver og volde har en selvforstærkende virkning, fordi de virker som en snehegn," forklarer Marianne Koch fra Bornholm Kommunes teknik- og miljøafdeling.

Dertil kommer, at Bornholm som bekendt er en meget åben ø med vidtstrakte marker uden bevoksning.

"Vores eneste store skov, Almindingen, ligger midt på øen og deler vinden, så der groft set enten er læ på den ene side eller også på den anden," siger Marianne Koch til jp.dk.

Mere sne på vej

Siden vinteren satte ind, har Bornholm fået et gennemsnitligt snelagt på 70 centimeter, anslår kommunens vejtjeneste. I nat kom der 5 centimeter mere, og frem til og med torsdag er der varslet yderligere 25 centimeter.

De store snemængder har i en række kommuner skabt mangel på vejsalt, og også på Bornholm er der bekymring for saltleverancerne.

"Vi er begyndt at blandt grus i saltet for at det kan række til næste leverance, der kommer midt i januar," siger Marianne Koch, som i de seneste dage sammen med tre kolleger har haft travlt med at svare på spørgsmål fra kommunens borgere.

"Mange vil gerne vide, hvornår sneploven kommer, og mange er også sure over, at sneen smides ind i deres indkørsel, netop som de har ryddet den. Men det kan jo næsten ikke undgås med de mange små byer, vi har her på øen," siger Marianne Koch.

Snefaldet stoppede i går flytrafikken til og fra luifthavnen i Rønne i nogle timer, men normal drift var etableret mandag aften.

Vejrudsigt for Bornholm

Resten af ugen får Bornholm 25 centimeter sne, hvoraf næsten havdelen vil falde på torsdag. Her ventes øen at få 11 cm sne.

Tirsdag skyet med sne eller snebyger af og til, samt stedvis snefygning. Temperatur omkring frysepunktet, og jævn til hård vind fra nord og nordøst, stedvis op til kuling.

null

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.