Ingen udsigt til isbrydere
Selvom det er koldt, så er der ikke udsigt til, at isbryderne kommer i arbejde.
Umiddelbart ser vejret ud til, at der bliver brug for de gamle isbrydere "Thorbjørn", "Danbjørn" og "Isbjørn", men oceanograf Nicolai Kliem fra DMI er ikke klar til at rådgive Søværnets Operative Kommando om, at holde de gamle isbrydere klar.
"Der er ikke noget, der tyder på, at vi får isvinter før jul, fordi månedsprognosen siger, at der er en vis sandsynlighed for, at der kommer en mildning i vejret midt i december," siger Nicolai Kliem.
To lag af vandtemperaturer
Han forklarer, at der skal meget til, for at isen får tag i de danske farvande.
"Lige nu er overfladetemperaturen meget tæt på normalen for årstiden. Kattegat er faldet fra 6 til 4 grader over de sidste par dage i de øverste 10 meter af vandoverfladen, men fra 15 til 20 meter stiger temperaturen drastisk til 10 grader," siger Nicolai Kliem, der forklarer teknikken bag nedkøling af saltvand.
Før der kommer is på de danske farvande, skal vandet være minus 1 grad kold for Kattegat, mens fjorde med åudløb, hvor saltindholdet er mindre, kan nøjes med minus 0,5 grader.
To uger med frost
Men når vandet køles ned, så falder det til bunds – altså ned til det varmere lag – hvilket vil sige, at hvis vejret fortsatte, som det var nu, så ville det tage to uger for farvandene at fryse til.
"For at få dannet havis skal vi have kølet de øverste 15 meter af vandet ned til frysetemperaturen, men vand er ikke noget, man bare lige varmer op eller køler af. Der er mange joule lagret i vand," siger Nicolai Kliem.
I forhold til isbryderne peger Nicolai Kliem også på, at den kolde vinter sidste år viste, at de store skibe nu til dags er så solidt bygget, at de selv kan holde de vigtigste ruter sejlbare.