Annonce
Trafik & vejr

Ny undersøgelse: Halvdelen af danskerne ved ikke, hvornår de må køre over for gult

Manglende enighed om færdselsloven kan skabe farlige situationer i trafikken, påpeger skadedirekør.

Gult lys betyder stop - præcis som rødt lys. Arkivfoto: Jens Dresling

Hver anden bilist ved ikke, hvornår det er i orden at køre over for gult lys i trafikken.

Det viser en ny undersøgelse, som Kantar Gallup har foretaget for Gjensidige Forsikring.

Ifølge bekendtgørelse om vejafmærkning betyder gult lys stop, ligesom rødt lys gør det. Det er kun tilladt at køre over for gult, hvis det skaber en farlig situation, at man bremser.

Henrik Sagild, der er skadedirektør i Gjensidige Forsikring, mener, at det er problematisk, at der er manglende enighed om færdselsloven.

»Vi ser desværre en del skader på både biler og personer, som skyldes trafikulykker i lyskryds. Derfor er det et problem, at der ikke er bred enighed om, hvordan man skal reagere, når lyset er gult. Det går hurtigt i trafikken, og der er ikke plads til, at vi tolker reglerne på forskellige måder,« udtaler han i en pressemeddelelse.

Sæsonen for rimglatte veje står for døren

Undersøgelsen viser, at hver tredje adspurgte tror, at man aldrig må køre over for gult lys. Ifølge Henrik Sagild kan dét skabe lige så farlige situationer.

»Mange af de skader, vi ser, kommer fra såkaldte indhentningsulykker. Det vil sige situationer, hvor en eller flere trafikanter kører op bagi en forankørende bil, der bremser op. Derfor er det vigtigt, at reglerne bliver overholdt, og alle følger de samme regler,« lyder det fra skadedirektøren.

Når bilister vælger at køre over for gult lys, selvom de burde have bremset, kan det få betydning for alle, der færdes i trafikken.

»Det er et problem for alle i trafikken, både bilister, cyklister og fodgængere, når reglerne ikke bliver overholdt, og det kan være udtryk for en egoistisk kørestil, hvis man ikke stopper, når man skal. Det kan nemlig give farlige situationer og gøre det svært for andre trafikanter at komme ud af lyskrydset i tide, hvis eksempelvis modkørende ikke holder tilbage, når de skal,« siger Henrik Sagild.

Nedenfor kan du se, hvordan de 1.116 adspurgte danskere svarede på spørgsmålet vedr. gult lys.

Hvornår må man køre over for gult i bil? 
Kun hvis jeg kan nå over inden det skifter til rødt10 pct.
Hvis jeg når ind i lyskrydset, mens det er gult30 pct.
Hvis det skaber en farlig situation, hvis jeg bremser51 pct.
Hvis der er få eller ingen trafikanter i krydset1 pct.
Man må aldrig køre over for gult30 pct.
Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

JP mener: Dette er den virkelige bankskandale

Mangelfuld kontrol i kombination med potentielt kriminelle medarbejdere er en invitation til at efterprøve ”Murphys Love”, og Danske Bank har i denne sag krydset stort set alle.
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Test: Suveræn letvægtslaptop med skærm til kanten
Huawei har skabt en let og lækker bærbar med ydelse til det tunge arbejde, skærm der fylder hele rammen samt et imponerende lydsystem med Dolby Atmos 
Se flere
Mad kan sænke blodtrykket lige så godt som medicin
Vidste du, at du kan købe dig til et sundt blodtryk i et helt almindeligt supermarked? Hvad du konkret skal spise for at få et forhøjet blodtryk ned på fredeligt niveau, giver to danske læger svaret på i en ny bog, baseret på den nyeste forskning. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her