Togene går i stykker, kunderne flygter, og flere får erstatning hos DSB

Større forsinkelser på langt de fleste strækninger betyder, at DSB må udbetale mere end fem gange så meget i erstatning i år som sidste år.

Artiklens øverste billede
Mekaniker Martin Kjeldsen på DSB’s værksted i Aarhus får snart 150-200 nye kolleger, der skal hjælpe DSB med at få flere tog frem til tiden. DSB er lige nu ramt af store problemer med flere og flere tog, der går i stykker eller bryder sammen, og flere og flere forsinkelser. Foto: Gregers Tycho

DSB er ramt af så massive problemer med forsinkede tog, tog, der bryder sammen, nedslidte skinner, ældgamle signaler og grænsekontrol, at udbetalingerne af erstatning til kunderne er femdoblet – fra lidt over4 mio. kr. i 2015 til over 20 mio. kr. i 2016.

Ifølge DSB’s administrerende, direktør Flemming Jensen, er det galt med alle togtyper, der oftere går i stykker og bryder sammen.

Det skandaleramte IC4-tog kørte i september sidste år i gennemsnit 8.800 km, inden det gik i stykker, i september i år gik der blot 3.503 km, før toget kom ud for en såkaldt hændelse. Også det eller så driftsikre IC3-tog kører færre km, før det må på værksted.

Problemerne er en del af forklaringen på, at DSB har solgt næsten 2 mio. færre rejser på ni måneder.

150-200 mekanikere skal ansættes

Flemming Jensen erkender, at det ikke er godt nok, at kun 74,3 pct. af togene på regional- og fjerntrafikken hidtil har været rettidige i år, når der i kontrakten med staten står, at 81,8 pct. skal være fremme med mindre end tre minutters forsinkelse:

»Det er ingen tvivl om, at 2016 har været utilfredsstillende i forhold til vores rettidighed. Derfor har vi sat en grundig analyse i gang og vi vil bruge 100 mio. kr. på at ansætte ekstra 150-200 medarbejdere på vores værksteder for at øge driftsstabiliteten,« forklarer Flemming Jensen, der mener, at over halvdelen af forsinkelserne skyldes forhold, som DSB ikke er herre over, f.eks. skinne- og signalfejl.

Transportminister Ole Birk Olesen fra Liberal Alliance har ikke ønsket at kommentere problemerne, men partiets transportordfører, Villum Christensen, mener, at mange tog fyldt med fejl bliver sendt ud på skinnerne, og at det er forklaringen på, at togene stadig oftere bryder sammen.

»Derfor er vi i en situation, hvor DSB nærmer sig sammenbrud,« mener Villum Christensen, der vil have udliciteret mere af togdriften.

Transportordfører Kristian Pihl Lorentzen (V) er enig:

»Materiellet er gammelt og nedslidt, hvilket er én af hovedforklaringerne. Og det bliver ikke bedre før om tre-fire år, når DSB får nye ellokomotiver,« mener han.

Udover de nye mekanikere vil DSB – for tredje gang i år – justere køreplanerne, så det fra den 11. december f.eks. kommer til at tage op til fem minutter længere at rejse fra Odense til København.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.