Rådet for Sikker Trafik: Cyklister kan blive reddet, hvis afgifterne på nødbremsesystemer sænkes

Vejene er blevet mere sikre de seneste år. Men det er særlig bilister, der kommer mindre til skade.

Artiklens øverste billede
Bilister, der overser en cyklist i et højresving, bør fremover kunne blive assisteret af deres bil. Det mener dokumentationschef for Rådet for Sikker Trafik Jesper Sølund. Arkivfoto: Kenneth Meyer

Trætte bilister, der på vej hjem fra arbejde overser en cyklist i et højresving, bør fremover kunne blive assisteret af deres bil.

Det mener dokumentationschef for Rådet for Sikker Trafik Jesper Sølund, som opfordrer politikerne til at lette afgifterne på avancerede nødbremsesystemer i biler.

- I dag er der kun avancerede nødbremsesystemer i meget dyre modeller. Men hvis man giver afgiftslettelser, vil man meget hurtigt få dem ud i mindre og billigere biler, siger han.

Generelt kommer rekordfå danskere til skade i trafikken. Det viser tal fra Vejdirektoratet lørdag. I de 80 år, der er lavet statistisk på området, har der aldrig været lavere tal.

Men det er særlig bilisterne, der kan føle sig sikrere. For fodgængere og cyklister har faldet i antallet af tilskadekomne ikke været lige så markant.

Avancerede nødbremsesystemer bemærker fodgængere, cyklister og knallerter. Systemet standser bilen, hvis chaufføren ikke selv gør det. Hvis avancerede nødbremsesystemer bliver mere udbredte, vil det gøre vejene sikrere for de bløde trafikanter, håber Jesper Sølund.

- Biler er blevet meget mere sikre. Men i mange år har der været fokus på at beskytte fører og passagerer. Vi bliver nødt til at fokusere mere på, hvordan vi kan forebygge ulykker med fodgængere, cyklister og knallertkørere, siger Jesper Sølund.

Desuden skal særlig cyklister være mere opmærksomme på, hvad der sker i trafikken. Især ved kryds, hvor to ud af tre ulykker finder sted.

- Vi har en udfordring med udbredt brug af mobiltelefoner. Alle kan nok nikke genkendende til fodgængere og cyklister, som går med øjnene ned i mobiltelefonen i stedet for at kigge på trafikken, siger dokumentationschefen.

I alt kom 3334 danskere til skade i trafikken sidste år. 1379 af dem kørte i personbiler, mens 392 var fodgængere, 835 cyklister og 365 knallertkørere. Resten kørte blandt andet lastbil, bus eller motorcykel.

/ritzau/

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.