Trafik & vejr

Borgmester i Hjørring: Motorvejen er uundværlig for os

Krakarapport fastslår, at motorveje ikke giver vækst til udkanten. Sludder, lyder det fra borgmestre.

En motorvej kan uden tvivl være med til at skabe vækst i byer, som ligger i de såkaldte ydre dele af Danmark.

Sådan lyder det fra borgmesteren i Hjørring, Arne Boelt (S), om en ny rapport fra Kraka, der fastslår, at motorveje ikke hjælper på befolkningstallet i landområderne.

Hjørring Kommune ligger i Region Nordjylland og ud over Hjørring omfatter den byerne Hirtshals, Sindal og Løkken. Og ifølge Arne Boelt er der ingen tvivl om, at eksempelvis Hirtshalsmotorvejen er med til at skabe vækst i området.

- Motorvejen har en kolossal betydning, for med den tager det ikke lang tid for en aalborgenser at køre til Hirtshals eller Hjørring for at arbejde.

- Hvis ikke vi kan tiltrække overlæger til sygehuset i Hjørring eller en kvalificeret medarbejder til fiskerifabrikkerne i Hirtshals, så er vi dårligere stillet, siger Arne Boelt.

Nye motorveje kan ikke redde udkanten

I rapporten bliver Lolland, Esbjerg og Svendborg nævnt som eksempler på, at det ikke er motorveje, der får folk til at blive i eller flytte til områder i udkanten af Danmark.

- Det ser ud til, at motorveje snarere dræner arbejdspladser væk fra udkantsområderne end skaber nye, lyder det ifølge Jyllands-Posten fra trafikforsker Per Homann Jespersen fra Roskilde Universitet, RUC.

Men ifølge erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) er analysens konklusion "noget værre københavneri".

- Jeg føler mig overbevist om, at motorvejene både i Nordjylland og til Esbjerg har haft en gunstig indvirkning på befolkningsudviklingen, siger Troels Lund Poulsen til Jyllands-Posten.

Der er i hvert fald ingen tvivl om, at Hirtshalsmotorvejen har stor betydning, mener Arne Boelt.

- Uden motorvejen op til Hirtshals, havde Hirtshals slet ikke været det Hirtshals, vi kender i dag. Og hvis du spørger færgerederierne, så er jeg sikker på, at de vil sige, at det er en afgørende faktor for dem, at der er en motorvej for enden af havnelejet.

Heller ikke borgmester i Esbjerg, Johnny Søtrup (V), giver meget for, at motorveje ikke skulle være med til at give vækst til et yderområde.

- Ifølge en prognose fra Danmarks Statistik skulle indbyggertallet falde i Esbjerg, men faktisk er indbyggertallet stigende. Og i forhold til arbejdspladser er det jo helt enormt, hvad der er sket.

- Der er skabt tusindvis af nye arbejdspladser, og det ville ikke være sket, hvis vi ikke havde haft en motorvej. Alene de sidste to år er der kommet 50 nye energivirksomheder til Esbjerg, og havnens enorme udvikling ville heller ikke være sket uden motorvejen.

/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Biler
Tænk dig godt om, før du køber en brugt dieselbil
Udbuddet af nyere brugte dieselbiler er pænt. Du skal helst gå efter en model med de nye Euro 6-motorer og dagligt køre motoren driftsvarm, for at det er en god idé, siger eksperter. 
Se flere
Bolig
Energioptimer hytten og tjen mere ved et salg
Ved at springe fra et energimærke op til det næste på listen, kan du lægge i omegnen af 50.000 kroner til boligens værdi, lyder det fra Teknologisk Institut. 
Se flere
Gør din computer hurtigere med en simpel oprydning
Er din computer blevet langsommere med tiden, findes der nemme løsninger, som kan komme problemet til livs. Læs computereksperternes råd her. 
Se flere
Energioptimer hytten og tjen mere ved et salg
Ved at springe fra et energimærke op til det næste på listen, kan du lægge i omegnen af 50.000 kroner til boligens værdi, lyder det fra Teknologisk Institut. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her