Trafik & vejr

Det blå vejskilt er sværest at forstå

Og mænd kender oftere end kvinder vejskiltes betydning, viser test fra Vejdirektoratet.

Blot 52 procent af testdeltagerne vidste, hvad det blå vejskilt betyder. Foto: Vejdirektoratet

Det blå vejskilt, der viser den anbefalede hastighed, er det skilt, som danske bilister har sværest ved at huske betydningen af.

Det fremgår af en test på Vejdirektoratets hjemmeside, der kaster lys på trafikanters viden om skilte.

I løbet af de seneste to uger er testen, der er udformet som en animeret køretur, blevet taget mere end 230.000 gange.

Antal dræbte og kvæstede i trafikken sætter bundrekord

Omkring halvdelen af testdeltagerne svarede forkert, da de blev spurgt til det blå skilts betydning. Og det kommer bag på afdelingsleder i Vejdirektoratet Per Antvorskov.

»Ud fra en personlig vurdering havde jeg forventet, at skiltet med stopforbud og pilen var det sværeste, så det overrasker,« siger afdelingslederen.

Tilgengæld har bilisterne helt styr på såkaldte variable tavler, der blandt andet informerer om hastighedsbegrænsninger.

Flere end 90 pct. af deltagerne var klar over, at de hastighedsbegrænsninger, der vises på de variable tavler, skal overholdes på lige fod med de øvrige officielle hastighedsskilte.

Ny app fra Beredskabsstyrelsen advarer dig ved ulykker og katastrofer

Desuden viste testen, at mænd var en smule bedre end kvinder med hensyn til at ramme plet på skiltenes betydning. Mændene, der tog testen, svarede i gennemsnit rigtigt på 85 pct. af det samlede antal spørgsmål, mens tallet for kvinderne er 81 pct.

Hvorfor det forholder sig sådan, tør Per Antvorskov ikke komme med et bud på.

I stedet understreger han, hvor glade Vejdirektoratet er for, at så mange personer har haft lyst til at tage testen.

»Vi synes det er rigtig flot, at testen har kørt så mange gange. Det overgår vores forventninger mange gange,« siger afdelingslederen.

Minister åbner igen for tosprogede byskilte i Sønderjylland

Testen har bidraget med ny viden, som Vejdirektoratet vil arbejde videre med fremover.

»Vi vil følge op på resultaterne senere på året, hvor vi vil undersøge, hvorvidt vi kan mærke en forbedring på kendskabet til skiltene, der er kommet dårligst ud af testen,« forklarer Per Antvorskov.

Det er fortsat muligt at sætte sig bag det animerede rat og teste sin viden om vejskilte på Vejdirektoratets hjemmeside.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Biler
Smart eller tudegrim? Ny koreansk crossover deler vandene
Hyundai går benhårdt efter at skille sig ud fra konkurrenterne i klassen for de små crossovere, og det må man sige, de gør med den nye Kona. Desværre er selve bilen et ganske gennemsnitligt produkt. 
Se flere
Fyld din bolig med stærke Wi-Fi-signaler
Måske skal du have en Mesh-router – i hvert fald hvis du har en stor bolig. Router-typen er det nye, hotte inden for trådløse netværk. Her hjælper vi dig med at sikre Wi-Fi ud i den fjerneste krog. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her