*

Trafik & vejr

Sne og slud kan drille bilister på vej på vinterferie

Fredag aften og lørdag morgen vil der være langt flere biler end sædvanligt på vejene - samtidig er der udsigt til sne og slud.

På de store rejsedage, fredag og lørdag, ser det ud til, at der flere steder falder nogle millimeter nedbør som slud eller sne. Foto: Jens Dresling/ Polfoto

I næste uge holder de fleste af landets skoler og institutioner vinterferie, og mange danskere rejser derfor traditionen tro på ferie.

Derfor kan trafikken i den kommende samt den næste weekend opføre sig lidt mere uforudsigeligt, end bilisterne ellers er vant til, og Vejdirektoratet har derfor udsendt en guide til, hvornår man bør køre for at undgå den værste trafik.

Og har man tænkt sig at køre sent fredag for at undgå trafikken, må man tro om igen.

»De største udrejsedage er fredag og lørdag, fordi skidestinationerne normalt har skiftedag om lørdagen. Derfor starter vinterferietrafikken allerede om fredagen i de sene eftermiddagstimer og tidlige aftentimer, når folk har fået fri fra arbejde, og det kan give nogle kødannelser,« lyder det fra Vejdirektoratets trafikinformationscenter.

Illustration: Vejdirektoratet
Der vil være tættest trafik i sydgående retning på Køge Bugt Motorvejen, Sydmotorvejen samt på Sønderjyske Motorvej, hvor der både fredag aften og lørdag morgen vil være mere trafik end sædvanligt, hvilket kan give køer og længere rejsetid.

Weekenden efter, den 20. og 21. februar, vil trafikken være tæt på de nævnte strækninger, men denne gang vil der være flest biler i nordgående retning, når folk skal hjem fra ferie igen.

Til glæde for de bilister, som ikke har vinterferie, forventer Vejdirektoratet, at der fra søndag til torsdag i vinterferien vil være mere plads på vejene end sædvanligt. Og selv om man i nogle kommuner holder vinterferie i uge otte, vil der formentlig ikke været nogen særlige trafikale problemer i dén uge.

Kører kvinder bedre bil end mænd?

Det ser ud til, at der vil komme slud eller sne fra på fredag og byger hele weekenden igennem.
DMI
Et af de helt store spørgsmål er, hvordan vejret vil arte sig på de store ud- og hjemrejsedage, og i hvert fald i den kommende weekend er der risiko for, at vejene kan være glatte.

»Det ser ud til, at der vil komme slud eller sne fra på fredag og byger hele weekenden igennem, med temperaturer der vil svinge lige omkring frysepunktet,« siger DMI's meteorolog Anja Bodholdt.

Der vil dog ikke være tale om sne, der bliver liggende, men vejret kan alligevel give problemer for bilisterne. DMI opfordrer derfor folk, der skal på vinterferie, til at holde sig orienteret om forholdene på regionaludsigterne, og på Vejdirektoratets trafikkort kan man se, om der er glatte veje.

Nu vender vintervejret tilbage

Ifølge en undersøgelse blandt 2.589 bilister foretaget af Applus Bilsyn tager omkring hver tredje danske bilist på kør selv-ferie i vinterferien.

Langt de fleste af dem har tænkt sig at køre til udlandet, hvor Sverige, Norge, Tyskland og Østrig er de mest populære feriedestinationer. I disse lande er trafikreglerne anderledes end i Danmark, og Applus Bilsyn opfordrer derfor bilisterne til at tjekke reglerne i god tid, før man kører hjemmefra. F.eks. er vinterdæk lovpligtige i Tyskland ved "vinterligt vejr".

»Samtidig skal folk, der rejser til Tyskland, naturligvis også være opmærksomme på kravene om miljøzonemærkater i mere end 70 større tyske byområder. Biler uden mærkat, der standses eller fanges i fotofælder, får en bøde på 100 euro,« siger adm. direktør Per V. Rasmussen.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Indland
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her