Annonce
Trafik & vejr

Ekstremt vindstød ramte Færøerne

Voldsomt vejr i weekenden i den nordlige del af rigsfællesskabet har fået de seneste danske storme til at blegne.

Færøerne er blevet ramt af en voldsom orkan lørdag. Søndag venter endnu mere kraftig blæst. Foto: Jens Dresling/Polfoto.

I denne weekend lever Færøerne op til sit navn som en gruppe vindblæste øer.

Hele to storme ventes at ramme den afsidesliggende del af det danske rigsfællesskab. Den første ramte lørdag aften og natten til søndag og var særdeles voldsom.

Ifølge det færøske Landsverk, der hører under øernes indenrigsministerium, ramte et vindstød over 70 m/s ved 23-tiden lørdag aften Oyndarfjörður på øen Eysturoy. Det svarer til over dobbelt orkanstyrke og kan muligvis være ny færøsk rekord for vindstøds styrke.

Rekord?

Oyndarfjörður ligger i det nordligste Færøerne, og det kraftige vindstød, der ramte, målte ifølge TV 2 Vejret helt præcist 73,9 m/s svarende til 266 km/t. Det kan være ny færøsk rekord for vindstød. Den hidtidige rekord blev registreret på den lille vestlige ø Mykines i 1997 og målte 66,9 m/s.

Fakta

Vindrekorder i rigsfællesskabet:

  • Middelvind målt over ti minutter: 38,5 m/s (Danmark), 54,0 m/s (Grønland), 50,0 m/s (Færøerne)
  • Vindstød: 53,5 m/s (Danmark), 75,1 m/s (Grønland), 66,9 m/s (Færøerne, muligvis 73,9 m/s hvis lørdagens vindstød godkendes som rekord)

Kilde: DMI

Det er stadig langt over grænsen til orkan, der går ved 32,6 m/s eller 120 km/t. Men vindstødet lørdag aften kan være problematisk i rekordsammenhæng, da det blev målt af en vindmåler, der står i et dalstrøg i 250 meters højde omgivet af 700 meter høje fjeldsider på hver side.

Ifølge TV 2 Vejret har dette betydet, at dalen har virket som en tragt, hvilket har bidraget til det ekstremt kraftige vindstød. Det er derfor usikkert, om det bliver godkendt som ny officiel færøsk rekord.

”Bodil” var tæt på at skabe en stormflod

Danske orkaner blegner

Danmark er de seneste måneder blevet ramt af to meget kraftige stormsystemer. Den 28. oktober ramte "Allan," der blev kategoriseret som en orkan med det kraftigste vindstød målt i Danmark nogensinde på 53,5 m/s eller 193 km/t. 5. december husker de fleste nok stormen "Bodil," der med vindstød op til 44,2 m/s var tæt på at blive kategoriseret som en orkan.

Men der er altså langt fra den danske rekord for vindstød fra 28. oktober og op til den færøske.

Hvis lørdagens vindstød godkendes som rekord er det cirka 30 sekundmeter kraftigere end den danske rekord, mens den hidtidige rekord fra Mykines er omkring 13 m/s kraftigere. Alle disse rekorder blegner dog i forhold til alle tiders verdensrekord for vindstød på Jorden, der blev målt til hele 103 m/s (372 km/t) på toppen af Mount Washington i USA i 1934.

Ny storm søndag

Selvom det søndag eftermiddag er over et halvt døgn siden, at det ekstreme vindstød blev målt på Færøerne, er der stadig voldsom blæst på øerne.

Ifølge DMI er der stormvarsel for alle farvande omkring Færøerne, da der fra søndag eftermiddag igen kan komme middelvinde af stærk storm til orkan med endnu kraftigere vindstød.

Først mandag ventes vinden for alvor at løje af. Der er endnu ikke meldinger om ødelæggelser eller tilskadekomne på Færøerne som følge af weekendens stormvejr.

Video: "Bodil" var en 1.000 års-hændelse

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Djævlens bro fører til fransk Catalonien
Det rødgule catalonske flag vajer både på Pyrenæernes nord- og sydside. Men mens de fleste har hørt om det spanske Catalonien, er det franske Catalonien mindre kendt. 
Se flere
Bolig
Guide til fremtidens hygge-begreb: Med ikigai kan du give dit liv personlighed
Ikigai er en japansk livsvisdom, der handler om at søge mening med livet. Begrebet har eksisteret siden oldtiden, men er i dag ved at overgå hygge-begrebet. Her er nogle gode råd til, hvordan du selv kan bruge ikigai i indretningen. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her