Risiko for tørke i Østdanmark

DMI advarer nu borgerne i den østlige del af landet om risiko for tørke og naturbrande.

Artiklens øverste billede

Selvom de fleste nok nyder det bragende sommervejr, der i disse dage har bidt sig fast i Danmark, kan solen og de høje temperaturer også have negative konsekvenser.

Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) advarer nu om, at der i den østlige del af Danmark og især omkring København er risiko for decideret tørke, hvis det sommerlige vejr fortsætter.

"På store dele af Sjælland, Lolland-Falster og Bornholm er der nu forøget risiko for tørke. Amager og kystområdet mellem København og Køge topper på tørkeindeksskalaen. Og jeg forventer, at indekset her skifter til ni - høj risiko for tørke - inden for de nærmeste dage," siger Mikael Scharling fra DMIs Sektion for Data og Klima til instituttets hjemmeside med henvisning til det tørkeindeks, som instituttet udarbejder, og hvor trinnene ni og ti indikerer høj risiko for tørke.

Og med de meget tørre forhold følger en forhøjet risiko for naturbrande, både fordi kviste og blade i naturen er mere tørre end sædvanligt, men også fordi folk nu for alvor finder grillerne frem samt tænder bål.

Pas på i haven

Ud over brandfaren i forbindelse med griller og bål advarer Falck også om, at en ukrudtsbrænder kan sætte lidt for meget gang i haven i det tørre vejr.

"De fleste brande forårsaget af en ukrudtsbrænder opstår i tørre blade eller kviste, der er blevet antændt, uden man har opdaget det, og når det får lov at ligge og ulme, blusser det pludseligt op, når man er gået videre," siger Jørgen Mieritz, der er brandchef hos Falck, i en pressemeddelelse.

Beredskabsstyrelsen vurderer, at der hvert år bliver antændt mindst 200 brande på grund af ukrudtsbrændere i Danmark - sandsynligvis endnu flere, fordi mange brande bliver slukket hurtigt og derfor ikke kræver brandvæsenets indsats.

Tørke i Vestdanmark?

Vejret hen over pinsen ser ud til at blive solrigt og varmt med temperaturer op til omkring 25 grader, og derfor kan risikoen for tørke og naturbrande brede sig til andre dele af landet, vurderer DMI.

"Hvis vejret fortsat er stabilt de kommende uger, forventer jeg, at tørkeindekset i hovedparten af Fyn og Jylland ligeledes stiger til forøget eller høj risiko for tørke," siger Mikael Scharling.

Se hele DMIs tørkeindeks her, og se Beredskabsstyrelsens gode råd til at grille her.

LÆS OGSÅ: Forårssolen vil skinne i pinsen

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.