Hver tredje lastbil kører til havnen

Lastbilerne på de danske motorveje har ofte en havn som destination.

Nye beregninger fra Danske Havne viser, at hver tredje lastbil enten afleverer eller henter gods på en dansk havn. I 2007 kørte 21,4 millioner lastbiler i Danmark, og godt 7,5 millioner af disse havde stop på en havn.

- Men desværre er vejene til og fra havnene gamle, snævre og går gennem bymidterne. De er derfor slet ikke beregnede til den store trafik, der er i dag, siger Tom Elmer Christensen, sekretariatschef i Danske Havne.

Færger nærmer sig toget

Havnene har derfor foreslået trafikpolitikerne en investeringsplan på 2,7 milliarder statskroner, der sammen med investeringer fra kommunerne og med EU-midler skal forbedre forholdene ved landets 16 hårdest belastede havne.

- Det er et meget beskedent beløb i forhold til de investeringer på 22 milliarder, der gives til DSB, når man ser på, hvor stor gavn der vil være af forbedringerne, fastslår sekretariatschefen og peger blandt andet på, at godstransport til søs er godt for miljøet og desuden vil give mere plads på motorvejene.

Samtidig når passagertallet på færgerne op i nærheden af togenes passagertal. DSB har 75 millioner passager, mens færgerne har 48 millioner, fortæller Danske Havne.

Ritzau

Andre læser

Mest læste

Del artiklen