SMS skal advare mod trafikkø

Avanceret anvendelse af de muligheder, der ligger i mobiltelefoner, kan udskyde behovet for nye investeringer i trafiknettet.

Artiklens øverste billede
Med SMS-beskeder kan bilister inden køreturen blive advaret om kø og få besked om en anden rute. Foto: Colourbox

Med SMS-beskeder kan bilister inden køreturen blive advaret om kø og få besked om en anden rute. Samtidig vil mobiltelefonen også kunne give præcise oplysninger om den kollektive trafik. Det skriver NORDJYSKE Stiftstidende torsdag.

For eksempel kan en mobilbesked fortælle, om man kan nå den bus, som man gerne vil skifte til.

Intelligente transportsystemer

I samarbejde med Aalborg Universitet, Nordjyllands Trafikselskab og en række erhvervsvirksomheder er Region Nordjylland i færd med at udvikle projektet, som regionens vækstforum har bevilget en halv snes millioner kroner til.

"Brugen af det, man kan kalde intelligente transportsystemer, vil næppe overflødiggøre ny trafikinvesteringer, men de kan udskyde behovet," siger specialkonsulent Svend Tøfting, Region Nordjylland.

Nordjylland med i projekt

Et væsentligt element i projektet er, at nordjyske virksomheder skal være med til at udvikle den teknologi, der skal anvendes.

"Forskellige former for mobilservice skal arbejde sammen. F.eks. kan både vejrudsigter og turistinformation også indgå i systemet," siger Svend Tøfting.

En del af udviklingsplan

Brugen af intelligente transportsystemer er med i regionens udviklingsplan for Nordjylland.

"Men det er vigtigt, at der bliver etableret forskellige former for samarbejde om udviklingen. Foruden regionen er kommunerne og erhvervslivet vigtige at få med, og hvis f.eks. erhvervslivet eller kommunerne ikke synes, at et samarbejde er interessant, bliver det svært, siger trafikforskeren Hans Henrik Winther Johannsen," Aalborg Universitet.

"Men vores plan er netop senere på året at samle de parter, der har interesse i et udviklingsarbejde," siger direktør Dorte M. Stigaard, Region Nordjylland, der har det overordnede ansvar for arbejdet med regional udvikling.

Andre læser

Mest læste

Del artiklen