DMI: Det bliver koldere i næste uge

I næste uge viser vinteren for alvor tænder, og vi kan få vinterens første såkaldte isdøgn.

Artiklens øverste billede
»Der er helt klart tale om lumske trafikforhold, så man skal passe på,« opfordrer Lars Henriksen, vagthavende meteorolog ved DMI. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Mens nordjyderne lige nu kæmper med snemasserne, ser det ud til, at de slipper resten af dagen i forhold til den hvide nedbør. Det oplyser DMI torsdag morgen. Danmarks Meteorologiske Institut forventer således, at snevejret er på vej østover, efterhånden også på Bornholm, og der kan stedvis forekomme snefygning. Derudover forventes opklaring vestfra med sol og lokale slud- eller snebyger.

Vinden bliver jævn til hård fra nord og nordvest, og temperaturerne bliver mellem frysepunktet og tre graders varme. Mange veje må forventes at være spejlglatte.

»Der er helt klart tale om lumske trafikforhold, så man skal passe på,« opfordrer Lars Henriksen, vagthavende meteorolog ved DMI.

I aften og i nat ventes stedvise byger, der igen kan være vinterlige, men også perioder med klart vejr. Temperaturerne kommer ned på mellem to graders frost og tre graders varme, i den nordlige del af Jylland dog mellem 3 og 8 graders frost.

Fredag bliver det mildere i vejret, dog stadig med nattefrost. Men så vender kulden ellers tilbage mandag.

»Mandag kan vi få vinterens første isdøgn - altså temperaturer under frysepunktet hele døgnet. Og det bliver meget koldt frem til torsdag,« forventer Lars Henriksen, DMI, selv om prognoserne ikke er klippestabile.

Det er kommet bag på mange vinteruvante danskere, at vinteren kan få et så kontant udtryk, som vejret havde onsdag og natten til torsdag. For eksempel blev en del kunder og ansatte i Ikea Aalborg nødt til at overnatte i varehuset på grund af en voldsom snestorm i Nordjylland. Heldigvis stillede personalet senge og sofaer til rådighed - og kantinen var også klar til at stille den værste sult.

Varehuset var ikke det eneste sted, der ganske utraditionelt blev taget i brug som overnatningssted i Aalborg. Omkring 300 flyrejsende måtte tilbringe natten til torsdag i terminalområdet i Aalborg Lufthavn. Og snestormen betød, at Aalborg Lufthavn indstillede alle flyvninger allerede fra klokken 14.30 onsdag.

De isglatte veje betyder torsdag morgen, at der er flere trafikuheld landet over. En lastbil holder således på tværs af motorvej E45 lige nord for Vejle og spærrer trafikken på alle vejbaner i nordgående retning.

Nordjyllands Politi fraråder ikke længere al udkørsel, men der venter fortsat et stort oprydningsarbejde.

»Vi har haft store udfordringer med trafikken. Mange biler er kørt delvist af vejen, og der er her til morgen et stort efterslæb med at få vejhjælp,« fortæller vagtchef ved Nordjyllands Politi Jesper Sørensen til Ritzau.

På Sjælland har det glatte føre især medført problemer i den midt- og vestlige del torsdag morgen. På Holbækmotorvejen er en lastbil kørt på tværs i vestgående retning ved afkørsel 19, så kun ét spor er farbart.

I Skive har snestormen betydet, at hjemmeplejen er gået i nødberedskab. Det betyder, kommunen lovligt kan drosle ned på en række opgaver i den service, som borgere ellers normalt er berettigede til at få.

De borgere, der har brug for kritisk og livsnødvendig hjælp, vil naturligvis stadig få den hjælp de har brug for, skriver Lars Olesen, der er pleje- og omsorgschef, i en pressemeddelelse.

Andre læser

Mest læste

Del artiklen