Annonce
Trafik & vejr

Nu er det slået fast: Vi har aldrig haft en varmere sommer end i år

Kun sommeren i 1997 var ligeså varm - med den samme gennemsnitstemperatur på 17,7 grader.

Man havde det lidt på fornemmelsen, men nu er den altså sikker: Sommeren 2018 har været lige så varm som den i 1997. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Salget af bl.a. is, solcreme og den populære sommerdrik aperol spritz er eksploderet denne sommer - og det er der en grund til.

For nu er det nemlig endegyldigt slået fast, at der ikke før har været en sommer varmere end i 2018, skriver TV 2 Vejret.

Det skyldes, at gennemsnitstemperaturen denne sommer har ligget på 17,7 grader.

Fem varmeste somre i Danmark

17,7 grader (1997)

17,7 grader (2018)

17,5 grader (1947)

17,5 grader (2002)

17,3 grader (2003).

Kilde: TV 2 Vejret. Anm.: Der er foretaget landsdækkende temperaturmålinger siden 1874.

Det er den samme temperatur, som den tidligere varmerekord for en sommer - som blev sat i 1997, og som altså også var på 17,7 grader.

Og ikke kun varmen slår rekorder. Den 25. august blev det nemlig slået fast, at sommeren 2018 var den mest solrige, siden man begyndte at måle i 1920.

Samlet set har solen nemlig skinnet 803 timer fra den 1. juni til den 31. august, og det er altså ifølge TV2 33 timer flere end den tidligere rekord på 770 timer fra 1947.

Med 803 solskinstimer har vi i gennemsnit denne sommer haft 8 timer og 44 minutters solskin hver dag.

Samtidig endte sommeren også mere tør end normalt. Selvom august med 101 millimeter regn trak regnskabet ned, så resulterede de tørre dage i juni og juli i, at vi kun fik 142 millimeter regn, mens der normalt falder 188 millimeter regn i løbet af sommeren.

Og ikke nok med det, så kom de 71 pct. alene i august.

Den tørre sommer har om noget været omdiskuteret i år.

Flere klimaforskere har været ude og sige, at det tørre klima skyldes klimaforandringer. Det har bl.a. fået andre forskere til at advare mod hysteri i klimadebatten her i avisen.

Forskere: Det skader klimasagen at tale for meget om dommedag

Samtidig har det høje antal solskinstimer og den manglende regn været hård for de mange landmænd, hvilket bl.a. har resulteret i en hjælpepakke fra Folketinget.

Og så har danske vinbønder haft en jublende god sommer, da det tørre, varme vejr er optimalt for at dyrke vin.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

En falsk regning har skabt drama i Davos

Indsigt: På søndag skal vælgerne i Davos ved en folkeafstemning tage stilling til, om de vil betale den voksende regning for at huse årsmøderne i World Economic Forum.
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Test: Suveræn letvægtslaptop med skærm til kanten
Huawei har skabt en let og lækker bærbar med ydelse til det tunge arbejde, skærm der fylder hele rammen samt et imponerende lydsystem med Dolby Atmos 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her