Annonce
Trafik & vejr

Nu kan du selv agere parkeringsvagt og stikke halvdelen af afgiften i lommen

Hos FDM stiller man sig kritisk over for forretningsmodellen.

Det er to iværksættere fra Aarhus, der med virksomheden Parkeringskompagniet har skabt en alternativ metode til at uddele parkeringsafgifter. Foto: Linda Johansen/Polfoto
FDM

»Er du træt af uvedkommende parkering på din parkeringsplads? Udskriv selv parkeringsafgifter og få 50 pct. af det inddrevne beløb«.

Sådan lyder "tilbuddet" på det private parkeringsselskab Parkeringskompagniets hjemmeside.

Selskabet giver dermed mulighed for, at personer selv kan agere parkeringsvagt på private områder og samtidig tjene en skilling på det.

Bilister fik p-afgifter ved Marselisborg Slot - nu er de alle annulleret

Da Parkeringskompagniet er registreret som et parkeringsselskab, er det lovligt for det at uddele parkeringsafgifter i samarbejde med dets kunder til bilister, der ikke overholder de gældende parkeringsregler.

»Mange har troet, at vores app gav enhver lov mulighed for at stikke rundt i byen og uddele bøder til folk, der holder et par centimer udenfor kridtstregerne - sådan er det ikke,« forklarer Kasper Daae, ejer og direktør i Parkeringskompagniet, over for Ekstra Bladet.

Det er i stedet kun registrerede kunder, der ejer privat grund, såsom andelsforeniger, virksomheder eller privatpersoner, som ganske enkelt er træt af, at deres indkørsel bliver brugt som parkeringsplads af fremmede, der kan uddele afgifterne.

Herefter står Parkeringskompagniet for at inddrive pengene. 50 pct. af afgiftsbeløbet går til personen, der uddelte bøderne, hvilket efter skat svarer til 300 kr.

Venstre kritiserer parkeringsafgifter ved villakvarterer: Det er en hetz mod bilismen

Hos FDM erkender man, at der ikke er noget ulovligt i forretningsmodellen, men man stiller sig alligevel kritisk over for den.

»Man deler pengene i porten, og det betyder, at den enkelte vagt får noget i provision. Så man har jo en direkte personlig interesse i, at der bliver pålagt en afgift,« siger juridisk konsulent hos FDM Dennis Lange til TV 2 Østjylland og påpeger, at parkeringsselskabernes brancheorganisation netop har det som retningslinje, at p-vagter ikke må være provisionslønnede, og at man skal have en uddannelse i at pålægge afgifter.

Kasper Daae ser det dog ikke som provisionsløn og påpeger, at det er sjældent at udbetalingerne sker direkte til privatpersoner. Det sker oftere til virksomheder eller boligforeninger, oplyser han.

I løbet af det første år har der ifølge selskabet været 2.000 parkeringspladser tilknyttet Parkeringskompagniet. Der er flere end 250 brugere, der er "p-vagter" og selv styrer deres kontrol, oplyser virksomheden til TV 2 Østjylland.

I videoen nedenfor kan du se, hvordan man kan uddele en p-afgift ved hjælp af Parkeringskompagniets app.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
FDM
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Bolig
Danskernes design: Vi eksperimenterer på badeværelset, men køkkenet skal stadig være hvidt
Individualitet, farver og sanselighed er blandt nøgleordene, når blikket kastes på de nye køkkener og badeværelser. Det individuelle præg er centralt, ligesom behovet for at nyde materialer og design fylder. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her