Annonce
Trafik & vejr

DMI: Vi har lige oplevet vinterens første landsdækkende isdøgn

Ikke en eneste målestation viste plusgrader tirsdag.

Bornholm fik tirsdag 30 cm sne. Foto: Pelle Rink/Ritzau Scanpix

Hvis man konsulterer sin kalender, vil man kunne se, at det officielt er forår om et øjeblik.

Men inden da bliver vinteren rundet af med manér. DMI registrerede tirsdag - på vinterens næstsidste dag - det første landsdækkende isdøgn denne vinter.

Et isdøgn er den klimatologiske betegnelse for et døgn, hvor temperaturen hele tiden har holdt sig under frysepunktet, og tirsdag kunne ingen af DMI's målestationer altså registrere plusgrader.

Det er hundehamrende koldt: »Man skal køre meget forsigtigt - ikke bare lidt«

Sidste år ramte det første landsdækkende isdøgn den 8. februar. Fænomenet ses næsten hver vinter - oftest i januar og februar. Det kræver, at havtemperaturen er lav, ligesom et udbredt snedække kan hjælpe til med at holde temperaturen nede.

Årets sidste vinterdag er netop blevet skudt i gang med endnu en solid salve kulde og sne. Tidligt onsdag morgen målte det mellem 6 og 10 graders frost. I dagtimerne vil temperaturen stige til 4-5 graders frost, men det vil føles koldere på grund af vinden.

Der er relativt store lokale forskelle på, hvor sneen er faldet. Snevejret har mere eller mindre styret udenom Nord- og Midtsjælland og Vestjylland, og sådan vil det fortsætte, selvom dagfrosten ser ud til at vare ved flere dage endnu.

Snevejret kan drille morgenbilister i de sydlige egne

Til gengæld vil sneen igen onsdag drysse over Nord- og Østjylland samt i den sydlige halvdel af landet. Her vil være risiko for snefygning. Især Sydsjælland, Lolland og Falster og Bornholm er udsat.

Fra mandag kan lunere luft presse på og tvinge temperaturen op over frysepunktet. Det kan få de hvide byger til at blive til tøsne og slud.

»Der er sandsynlighed for, at det bliver mildere i næste uge. Indtil da er det rigtig vinterligt, og for dem, der kan lide sne, er det bare om at komme ud og nyde den. Dem, der ikke har fået sne, og som er trætte af det, skal desværre nok ud og finde det andre steder - for det er samme vejrsituation som i går,« sagde DMI's vagthavende, Lars Henriksen, onsdag morgen til Jyllands-Posten.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
DMI
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Biler
Audis nye elbil vender op og ned på bilnørders sprogbrug
Glem alt om hestekræfter, ventilløft og drejningsmoment. Fremtidens bilnørder snakker om rekuperation, ladetider og vandkølede elektriske drivaksler. Vi var med, da Audi lancerede en af de hidtil mest avancerede af slagsen. 
Se flere
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her