Advokat efter dom: Overgreb i fængsler skal stoppes

Kriminalforsorgen har endnu ingen kommentarer til 162 sider lang dom fra Østre Landsret.

- Jeg har talt med min klient, og han er rigtig glad for afgørelsen.

Sådan siger advokat Hanne Ziebe onsdag efter Østre Landsrets dom i sagen, hvor hendes klient havde stævnet Kriminalforsorgen for krænkelse af menneskerettighederne.

I 12 tilfælde har manden været udsat for en nedværdigende og umenneskelig behandling i strid med Den Europæiske Menneskerettighedskonvention, fastslår dommerne.

En bom for Kriminalforsorgen

Overgrebene skete, da han uden god grund var spændt fast med remme i sikringscelle - og da varigheden i nogle tilfælde var for lang.

- Der er blevet sat en bom ned for Kriminalforsorgen, mener advokat Hanne Ziebe.

- Vi skal sikre os, at andre fremover ikke bliver behandlet på samme måde i straffesystemet, siger hun om perspektivet.

Truende og voldelig

Det var dog langt fra samtlige 38 anbringelser i sikringscelle i forskellige lukkede fængsler, som ifølge landsretten var forkerte.

En stribe tilfælde var i orden, fordi fangen havde opført sig truende og voldeligt.

Efter seks års rotation mellem fængslerne blev han endelig i 2009 erklæret sindssyg. Derefter blev han indlagt på et psykiatrisk hospital.

Tåregas var i orden

På flere punkter giver landsretten Kriminalforsorgen medhold. For eksempel var det berettiget i et tilfælde at bruge tåregas mod den urolige og voldelige mand i cellen.

Desuden var de talrige rotationer mellem fængslerne i orden, og det gælder også udelukkelse fra fællesskab med andre indsatte.

Desuden er der ikke bevis for, at den 43-årige mand i en række tilfælde er blevet gennembanket af fængselspersonalet, fremgår det af dommen.

I Kriminalforsorgen har man onsdag ikke kommentarer.

- Vi har lige modtaget dommen på 162 sider. Den vil vi kigge på og derefter tage stilling til, om dommen skal ankes, udtaler kontorchef Tina Engelbrecht Ising i en mail til Ritzau.

Manden er blevet tilkendt en godtgørelse på 50.000 kroner for krænkelserne. Desuden dømmes Kriminalforsorgen til at betale sagsomkostninger på 50.500 kroner.

/ritzau/

Andre læser

Mest læste

Del artiklen