Politi og retsvæsen

Politiet opruster mod it-kriminelle

Internetbedragerier, hackere og identitetstyverier volder i stigende grad problemer. Nu opretter Rigspolitiet et cyber crime-center, der skal bekæmpe truslerne på internettet.

Der er mennesker, der udsættes for identitetstyveri eller andet misbrug på nettet. Det betyder, at der er kommet et nyt sted, hvor politiet skal opruste, for de kriminelle kan godt finde ud af at udnytte mulighederne,« siger justitsminister Karen Hækkerup (S). Foto: Mik Eskestad

Mens kriminaliteten ifølge Rigspolitiets nyeste statistik generelt er faldende herhjemme, stiger it-kriminaliteten eksplosivt: På blot et år har politiet modtaget 77 pct. flere sager om databedrageri og 25 pct. flere sager om økonomisk kriminalitet.

Politiets indsats skal oprustes, fordi meget kriminalitet flytter over på nettet.
Karen Hækkerup (S), justitsminister

Det får politiet til at opruste i kampen mod stadig mere sofistikerede it-kriminelle, der ofte opererer i netværk fra udlandet. Rigspolitiet og anklagemyndigheden opretter et nationalt cyber crime-center, som med højteknologisk udstyr og specialistkompetencer skal bekæmpe, analysere og forebygge it-kriminalitet samt foretage trusselsvurderinger, ligesom centret skal hjælpe og uddanne de enkelte politikredse, så de bliver bedre til at modstå presset fra tyve, bedragere og hackere på internettet.

»Politiets indsats skal oprustes, fordi meget kriminalitet flytter over på nettet. Vi bruger alle sammen smartphones, og vi køber ind på nettet. Der er mennesker, der udsættes for identitetstyveri eller andet misbrug på nettet. Det betyder, at der er kommet et nyt sted, hvor politiet skal opruste, for de kriminelle kan godt finde ud af at udnytte mulighederne,« siger justitsminister Karen Hækkerup (S).

Patruljering på nettet

Centret skal ifølge rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg være et kraftcenter med ekspertise, men der skal også oprustes i de enkelte politikredse:

»Nogle sager ser umiddelbart ud til at være enkeltstående småbedragerier på nettet, men når vi får de rette systemer, kan vi måske se, at der er tale om store organiserede sager, hvor hundredvis af danskere er blevet snydt på samme måde i internethandler rundt om i landet. Vi vil med centret have en kapacitet, så vi er til stede alle de steder, hvor kriminaliteten foregår, så de kriminelle ved, at vi også patruljerer på nettet – ikke kun ude på gaderne.«

Cyber crime-centret skal tage sig af forskellige forbrydelsestyper. Det kan både handle om store koordinerede samfundstruende angreb, hvor it-kriminelle forsøger at hacke sig ind i danske virksomheder, organisationer og offentlige myndigheders it-systemer og registre, ligesom det kan dreje sig om mere almindelige former for it-kriminalitet, der rammer den enkelte borger, f.eks. svindel ved internethandel, betalingskortbedrageri, identitetstyveri samt onlinemisbrug af børn og børnepornografi.

80-100 medarbejdere

Anette Høyrup, seniorjurist hos Forbrugerrådet Tænk, ser med stor alvor på den store stigning inden for it-kriminaliteten.

»Det vidner om, at der er stort behov for at have fokus på snyd inden for det digitale område. Danskerne bruger i stigende grad nettet, men sikkerheden er ikke gearet til moderne tider, hvor teknologien og de kriminelles muligheder er løbet stærkere end lovgivningen og vores tankegang,« siger Anette Høyrup.

Ifølge rigspolitichefen vil man hurtigst muligt ansætte en chef, som skal stå for opbygningen af centret, der får til huse hos Rigspolitiet. Det skal bestå af 80-100 medarbejdere, hvoraf de cirka 50 kommer fra Rigspolitiets særlige it-efterforskningssektion, NITES, der bliver lagt ind under det nye center.

Flere hackere slår til i Østjylland

Svindlere skriver til din bankrådgiver

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

JP mener: DF tænker ikke på Danmark, men kun på sig selv

Jo, der var noget at komme efter ved forhandlingsbordet. Men DF havde andre planer, og de er ikke til gavn for Danmark.
Annonce
Annonce
Indland
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her