Politiet: Syvårigs far ville ikke have advokat

Ifølge politiet var det faderen til den syvårige, som afviste en advokat under afhøringen.

Syd- og Sønderjyllands Politi svarer nu igen på de seneste dages kritik af, at en syvårig dreng blev afhørt på politigården sent om aftenen og uden en advokats tilstedeværelse.

"Drengens far afviser at få en advokat til stede," lyder det i en pressemeddelelse, hvor forløbet den 5. november bliver beskrevet.

Den syvårige er blandt de 10 børn og unge, som blev anholdt i forbindelse med en række påsatte brande i Østerbyen i Esbjerg.

Blev koblet til brandstedet

Den 5. november oplevede bydelen endnu en brand tæt på den syvårige drengs hjem. Ifølge politiet kunne flere vidner koble drengen til brandstedet.

"Politiet kan ikke afvente at afhøre drengen - dels af hensyn til at kunne sikre eventuelle tekniske beviser på og hos drengen, og dels fordi hans forklaring skal afgives umiddelbart og ikke må kunne afstemmes med andre eventuelle involverede," lyder det i pressemeddelelsen.

Derfor valgte man kl. 22.05 at banke på hos drengens forældre. De gav ifølge politiets beretning tilladelse til afhøring af drengen, som sammen med sin far blev kørt til politigården i Esbjerg i en civil politibil.

Varede ikke i to timer

Moderen sørgede selv for at komme dertil.

Da man ankom til politigården afviste faderen angiveligt at få en advokat, så forældrene ventede uden for forhørslokalet, mens en repræsentant fra Esbjerg Kommunes socialforvaltning var sammen med drengen under forhøret.

Afhøringen startede kl. 22.20 og sluttede 23.23, oplyser politiet, som dermed dementerer oplysninger om, at forhøret stod på i to timer.

"Drengen er afhørt i en time og tre minutter. Afhøringen stopper på det tidspunkt af hensyn til drengens alder og tidspunktet på dagen. Normalt ville man afhøre en sigtet i så alvorlig en sag længere," siger Syd- og Sønderjyllands Politis kommunikationschef Helle Lundberg til Ritzau.

Ville stoppe brandene

"Det har i forbindelse med sagen været Syd- og Sønderjyllands Politis formål at få stoppet de meget farlige brande, som nemt kunne have kostet menneskeliv. Undervejs har politiet samtidig haft i fokus at behandle de involverede børn og unge så skånsomt som muligt," lyder det.

Både politikere og Børns Vilkår har kritiseret, at det var nødvendigt at køre den syvårige til afhøring så sent om aftenen.

Samtidig har formanden for Danske Familieadvokater Helle Larsen anfægtet, at der ikke var en advokat til stede.

"Det er helt grundlæggende, at der er en advokat, som kan fortælle drengen, at han ikke har pligt til at udtale sig til politiet," sagde hun torsdag til Ritzau.

Drengen er siden blevet midlertidigt tvangsfjernet fra sit hjem og anbragt på nærliggende institution. Hans 17-årige storebror er også sigtet i sagen.

null

Andre læser

Mest læste

Del artiklen