Terrortiltalt vil ikke vidne

Tahawwur Rana – mistænkt for at planlægge terror mod Jyllands-Posten – vil ikke sige ét eneste ord i retten.

Artiklens øverste billede

Chicago

Han smiler.

Stille og roligt, nobelt klædt i gråt jakkesæt og med klart hvidt hår virker den 50-årige canadiske statsborger Tahawwur Rana ikke som en mand, der kæmper desperat for at komme ud af det topsikrede fængsel i det centrale Chicago, hvor han nu har tilbragt mere end halvandet år i en lille celle.

Tværtimod giver han sig tid til at smile pænt til vidner – flere af dem tidligere ansatte og bekendte – og griner undertiden højt i retten, når den ellers yderst alvorlige sag bliver komisk.

Men forretningsmanden, der mistænkes for at have givet økonomisk og praktisk støtte til terrorangrebet i Mumbai, Indien, hvor 166 blev dræbt og for at have planlagt et tilsvarende angreb mod Jyllands-Posten i København, vil ikke dele sine inderste tanker med retten.

»Ikke sandsynligt«

Han vil i stedet stå fast på sin ret til ikke at skulle vidne i en sag, der kan give ham fængselsstraf. Det kom onsdag frem i retten i Chicago.

»Jeg ved godt, at du ikke er forpligtet til at svare mig, men har du tænkt dig at lade din klient vidne i sagen?« spurgte dommer Harry D. Leinenweber.

»Vi har ikke endeligt besluttet os, men det er ikke sandsynligt,« sagde advokat Patrick Blegen, forsvarer for Tahawwur Rana i retten.

Heller ikke i planlægningen af de næste dages vidneafhøringer er der afsat tid til en afhøring af Rana.

Gjort ham til grin

»Dr. Rana« - som han kaldes af venner såvel som bekendte – nægter sig skyldig, men har ikke givet yderligere forklaringer.

Hans hustru, der hver dag er at finde på tilhørerbænken i retten i Chicago, har tidligere sagt, at hendes mand er uskyldig og er blevet snydt af barndomskammeraten David Headley, der modsat Rana har erkendt, at han er skyldig.

I retten tirsdag blev Headley afhørt for sidste gang i sagen og erkendte, at han havde lokket Rana ind i terrorplanerne.

»Jeg har gjort ham til grin. Den stakkels fyr blev hevet ind i det her – uden at det var hans skyld. Jeg har gjort ham til grin ved at få ham til at hjælpe mig,« lød det fra Headley.

Den amerikanskfødte Headley – der kalder Rana for sin »bedste og eneste ven« – fastholdte dog, at Rana har været vidende om terrorangrebet i Mumbai og om planerne for det tilsvarende angreb mod Jyllands-Posten.

Afhøringer af andre vidner fortsætter onsdag og formentlig mandag i næste uge, mens praktiske omstændigheder formentlig betyder, at retten giver juryen fri både torsdag og fredag.

Det forventes, at der falder dom i sagen næste uge.

Læs mere om terrorsagen i Chicago her

Andre læser

Mest læste

Del artiklen