Terrorist vil sælge sit liv som film

Adskillige kvinder, falske penge, terror og heroin. David Headleys liv er som skabt til en film, synes han selv.

Artiklens øverste billede

Chicago

Hans liv er en eksplosiv actionfilm.

Det mener den amerikanskfødte terrorist David Headley, der de seneste dage i Chicago for første gang offentligt har fortalt sin historie om planerne for et terrorangreb mod Jyllands-Postens kontorer i København.

Og om sit liv som heroinsmugler fra Pakistan til USA, som terrorist i Mumbai, hvor 166 blev dræbt, som kvindebedårer, der havde adskillige hustruer og en elskerinde og holdt dem skjult fra hinanden.

En mand, der flere gange betalte med falske penge, var med til at planlægge kidnapning, drab og på samme tid havde forbindelser til de amerikanske narkomyndigheder, terrorgruppen Lashkar e Taiba og den pakistanske efterretningstjeneste ISI.

Alt sammen materiale, der er som skabt til Hollywood.

Mange penge

»Jeg vil skrive en bog og sælge filmrettighederne,« fortalte Headley til sin hustru i en telefonsamtale fra fængslet, som de amerikanske myndigheder har optaget og som i uddrag blev læst op i retten i Chicago tirsdag.

»Hvis jeg skriver en bog, så kan jeg tjene mange penge,« forklarede han sin hustru i samtalen.

Headley erkendte, at han havde talt om et bogprojekt med sin onkel og muligvis også med sine forsvarsadvokater. Ideen med at gøre bogen til en film havde han selv fundet på efterfølgende, forklarede han i retten.

Vidner mod bedste ven

Headley har selv erkendt alle sine kriminelle forhold, så ved retten i Chicago er det »hans bedste ven,« den pakistanskfødte Tahawwur Rana, der sidder på anklagebænken og som Headley vidner imod.

Samarbejdet med anklagemyndigheden mod Rana giver Headley flere fordele – blandt andet flere besøg af sin hustru og børn.

Han kan heller ikke udleveres til strafforfølgelse i Danmark, Pakistan eller Indien. Og endelig slipper han for dødsstraf.

Tror på friheden igen

Ved retten i Chicago gav Headley udtryk for, at han stadig satser på at blive en fri mand på et tidspunkt. Også selvom han er 50 år nu, og umiddelbart står til fængselstid resten af sit liv.

Når – eller rettere hvis – han kommer ud vil Headley bruge sit liv på at fortælle verden, hvad islam i virkeligheden handler om.

Det skulle ske sammen med hans hustru, som Headley har bedt om at læse Biblen grundigt, så de sammen kan hjælpe de to religioner med at forstå hinanden.

»Jeg mener, at der er meget forkert om islam i medierne. Det er mit mål at ændre det,« forklarede Headley, »Og du mener, at du er den rette til at forklare det?« spurgte Ranas forsvarer, advokat Patrick Blegen.

»Ja,« sagde Headley roligt fra vidneskranken og nikkede.

»Med dét, jeg har gjort, ja. Det skader ikke at prøve,« sagde han.

Afhøringen af David Headley sluttede i Chicago tirsdag aften dansk tid. Nu vil anklagemyndigheden fremlægge syv-otte vidner, mens også forsvarerne vil indkalde flere vidner i sagen. Der ventes umiddelbart dom mod Rana i næste uge.

Andre læser

Mest læste

Del artiklen