Nævninge afgør Doukaevs skæbne

Anklageren er netop gået i gang med sin procedure i sagen mod bombemanden Lors Doukaev.

Artiklens øverste billede

De repræsenterer et bredt udsnit af befolkningen kønsmæssigt, aldermæssigt og erhvervsmæssigt.

Vi kender dem ikke, og vi ved ikke, hvad de hedder. Men vi kan se dem siddende i højre side af Retssal 60 i Københavns Byret på Nytorv i København. Nævningene.

Avis fandt identitet

Gennem de seneste to uger har de hørt anklageren fremlægge sine beviser i sagen mod bombemanden Lors Doukaev.

Den 10. september sidste år sprængte han ved en fejl en bombe på Hotel Jørgensens kældertoilet og blev to timer senere anholdt i Ørstedparken. Sagen fyldte medierne i flere dage, fordi politiet trods bombemandens benprotese ikke ikke var i stand til at fastlså manden identitet.

Først da B.T. ringede til bokseklubber i Belgien, kom der skred i sagen. Manden hed Lors Doukaev, var flygtet fra Tjetjenien med sin mor i en alder af 14 år og boede nu i belgiske Liège. Benet havde han mistet, da han som 10-årig trådte på en mine i familiens køkkenhave i Tjetjenien.

Den gang var han en stakkel. I dag er han en terrorist.

Det forsøger anklagemyndigheden i form af statsadvokatfuldmægtig Rikke Lundby Jensen i hvert fald at overbevise de otte nævninge om.

Lors Doukaev rejste til København for at sende en brevbombe til Morgenavisen Jyllands-Postens adresse i Viby og skal derfor dømmes for terror efter straffelovens paragraf 114, argumenerer Rikke Lundby Jensen.

Overfor hende sidder nævningene. Gennem sagen har de taget notater, lyttet og set beviserne fremlagt i form af ekstrakter i fotokopier og billeder på de fladskærme, som er stillet op i retslokalet.

Forsvaret vil spille på opvækst

Når anklagemyndigheden har afsluttet sin procedure, vil forsvarer Niels Anker Rasmussen i sin procedure spille på Lors Doukaevs opvækst.

Det har retten allerede fået en forsmag på de gange, Niels Anker Rasmussen har indtaget scenen i retslokale 60. Lors Doukaev har haft en sørgelig opvækst præget af krig, død og ødelæggelse. Han er jaget af tjetjenere, og det er derfor naturligt, at han rejste rundt med en pistol og en bombe i sin taske, vil forsvareren formentlig argumentere.

Vel har han brudt loven, og det har hans klient også indrømmet ved at have erkendt at have rejst med både skarpladt pistol og bombe til København. Men det gør ham ikke til terrorist.

Hvilket standpunkt nævningene har, finder vi måske ud af i dag - og senest i morgen.

Dommens længde kan ankes

Efter nævningenes skyldsvotering afsiger dommer Marianne Madsen nævningenes såkaldte skyldskendelse. Den kan ikke ankes.

Herefter vil advokaterne argumentere for straffens udmåling, hvorefter nævningene igen trækker sig tilbage for at votere.

Kun dommens længde kan evt. ankes, hvis Lors Doukaev dømmes skyldig i terrorisme.

null

Andre læser

Mest læste

Del artiklen