Forsker: Dom til Innocent gavner forsoning

Det er vigtigt, at de skyldige for folkemordet i Rwanda bliver dømt, men det er svært at skabe forsoning.

Artiklens øverste billede

Det gavner Rwandas muligheder for at komme videre, at Innocent Sagahutu, der er blevet kaldt "Slagteren fra Skjern", bliver dømt for sin medvirken i folkemordet i Rwanda i 1994.

Det mener seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier, DIIS, Simon Turner.

- Der et behov for, at der sker retfærdighed, for at kunne arbejde videre med at skabe forsoning og få lukket det slemme kapitel i landets historie, siger Simon Turner.

Tirsdag blev Innocent Sagahutu, hvis kone og børn bor i Danmark, idømt 20 års fængsel ved et FN-tribunal om folkedrabet i Rwanda. Tribunalet foregår i Arusha i Tanzania.

Simon Turner mener også, at dommene over for eksempel Innocent Sagahutu er vigtige, fordi de slår fast, at det, der skete i 1994, var et folkemord.

- Selv om det kun er få personer, der bliver dømt, så etablerer dommene det faktum, at det var et folkemord. Det bliver derfor sværere at blive med at påstå, at det "bare" var en krig mellem hutuer og tutsier, siger Simon Turner.

Endelig har det ifølge Simon Turner stor betydning, at nogle af de personer, som har fået asyl i vestlige lande, også bliver dømt.

- Det er en almindelig opfattelse i Rwanda, at vestlige lande holder hånden over folkemordere. De tror, at vi i Vesten støtter folkemorderne i at fornægte folkemordet, så derfor er det meget vigtigt, at vi viser, at det ikke er rigtigt, siger Simon Turner.

Selv om det nu er 17 år siden, så præger de blodige begivenheder, som kostede 800.000 mennesker livet, stadig landet, siger Simon Turner.

- Når man er i Rwanda, så føler man folkemordet hele tiden. Rwanda gør meget for at skabe forsoning, men hvorvidt der er en reel forsoning, det kan man sætte spørgsmålstegn ved.

- Det er et land, med en meget kompleks kultur, hvor folk siger en ting, men mener noget andet. Alle går med kortene tæt ind til kroppen. Folk lader som om, der er sket en forsoning, og de lader som om, at de tror på regeringen, siger Simon Turner.

Ritzau

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen