Flere i retten uden advokater

En regning på tusindvis af kroner i sagsomkostninger venter kriminelle efter udstået fængselsstraf, og det får et stigende antal sigtede til at spare advokaten væk eller sågar kende sig skyldige på forhånd for at undgå en dyr retssag, fortæller Krim, der varetager kriminelles retssikkerhed.

- Vi ser flere og flere møde op i retten uden en advokat. Folk er simpelthen blevet bange for, at sagsomkostningerne løber løbsk, så de efterfølgende trækkes med en tung gæld. Så vil de hellere have en plet på straffeattesten, siger Claus Bonnez, der er strafferetsadvokat og formand for Krim, til Nordjyske Stiftstidende og Fyens Stiftstidende.

Han frygter, at flere bliver dømt, som ellers ville være gået fri med en advokat ved deres side. Derfor efterlyser Claus Bonnez, at der i højere grad gives fri proces i straffesager, som det er tilfældet i mange andre europæiske lande.

Han bakkes op af Henrik Stagetorn, som er formand for forsvarsadvokaterne.

Domstolen har mulighed for at påtvinge folk en beskikket advokat, som de selv skal betale, hvis de bliver kendt skyldige.

Sidst, kriminelles gæld blev opgjort af politiet i 2003, blev knap 3000 det år løsladt med en gæld mellem 10.000 og 25.000 kroner på grund af sagsomkostninger. 145 kom ud med en gæld over 100.000 kroner.

Rigsadvokaten er i øjeblikket ved at se på, om systemet med sagsomkostningerne er skruet hensigtsmæssigt sammen.

Ritzau

Andre læser

Mest læste

Del artiklen