Annonce
Politi og retsvæsen

Højesteret afviser krav om at forkaste forbud mod PET-bog

I fremtiden bør fogedforbud som udgangspunkt stiles mod mediers chefredaktører, fastslår Højesteret.

Bogen "Syv år for PET" om tidligere PET-chef Jakob Scharf blev underlagt fogedforbud, men Politiken valgte at trykke den alligevel. Arkivfoto: Thomas Borberg

Et sidste forsøg på at få underkendt et fogedforbud mod den omstridte bog "Syv år for PET" er mislykkedes.

Højesteret afviser torsdag en påstand fra foreningen Danske Medier om, at Politiets Efterretningstjeneste (PET) kludrede i det, da man forsøgte at forhindre offentliggørelse af bogen.

Det var i oktober sidste år, at PET gik til domstolene for at få stoppet bogen, der har den tidligere chef Jakob Scharf i hovedrollen.

Københavns Byret nedlagde i et natligt retsmøde et forbud - men det var rettet mod JP/Politikens Hus A/S og ikke mod den ansvarshavende chefredaktør, Christian Jensen.

Politiet har efterforsket sag mod Jakob Scharf i et år

Politiken trodsede afgørelsen og bragte hele bogen som et tillæg til søndagsudgaven.

Senere - i december sidste år - godkendte Østre Landsret indgrebet, selv om det burde have været midlertidigt. Og landsdommerne sagde også god for, at det var rettet imod selskabet.

Det er kun spørgsmålet om rette adressat, som Højesteret har bedømt, men heller ikke her får JP/Politikens Hus ret.

Dog bemærker et flertal af dommerne, at det er bedst stemmende med medieansvarslovens regler, at et forbud rettes mod den ansvarshavende chefredaktør personligt - ikke mod mediet som sådan.

- Fremadrettet skal forbud derfor som udgangspunkt nedlægges mod den ansvarshavende chefredaktør, lyder det i kendelsen fra Højesteret.

Den omstridte bog rumsterer også som en sag andre steder. PET har stævnet JP/Politikens Hus med krav om bødestraf, ligesom chefredaktøren kræves straffet med fængsel.

Desuden har PET anmeldt Jakob Scharf til politiet for at have brudt sin tavshedspligt. Dette spørgsmål har Københavns Politi overvejet i mere end et år.

I forbindelse med årsdagen for anmeldelsen lød det, at efterforskningen stadig var i gang.

- Jeg kan ikke sige mere. Desværre, sagde Ida Sørensen, der er chefanklager i Københavns Politi.

I bogen beretter Scharf om en række konkrete terrorsager, som tidligere har været omtalt, og som har været for retten. Desuden fortæller han om samarbejdet med udenlandske efterretningstjenester.

Scharf har sagt, at han imødeser undersøgelsen med sindsro.

/ritzau/

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
PET
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Djævlens bro fører til fransk Catalonien
Det rødgule catalonske flag vajer både på Pyrenæernes nord- og sydside. Men mens de fleste har hørt om det spanske Catalonien, er det franske Catalonien mindre kendt. 
Se flere
Bolig
Guide til fremtidens hygge-begreb: Med ikigai kan du give dit liv personlighed
Ikigai er en japansk livsvisdom, der handler om at søge mening med livet. Begrebet har eksisteret siden oldtiden, men er i dag ved at overgå hygge-begrebet. Her er nogle gode råd til, hvordan du selv kan bruge ikigai i indretningen. 
Se flere
Grotrians digte skal læses med fantasien snarere end forstanden
Som i det øvrige poetiske forfatterskab excellerer Simon Grotrians nye digtsamling i bizarre billeddannelser, der overskrider enhver genkendelighed. Resultatet er, som altid, en poesi, der er svær at forstå. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her