*

Politi og retsvæsen

Kim Walls mor ved mindehøjtidelighed: Vi var ofte bekymrede - men i sommer var vi trygge

Kim Wall blev onsdag mindet af venner, familie og tidligere undervisere ved en ceremoni i New York.

To måneder efter den svenske journalist Kim Wall forsvandt, blev hun mindet af tidligere tidligere lærere og studiekammerater ved en mindehøjtidelighed på sit gamle universitet i New York.

Den afdøde Kim Walls mor, Ingrid Wall, gik selv på talerstolen. Herfra fortalte hun, at familien ofte har været bekymret for Kim Walls sikkerhed, når hun rejste rundt og benyttede hele verden som arbejdsplads. Men familien havde ikke forestillet sig, at den 30-årige kvinde ville være i fare i dansk farvand, rapporterer TV 2.

»Vi var ofte bekymrede. Kim rejste alene rundt med tog i det sydlige Kina. Hun rejste rundt på motorcykel i Burma. Vores forældrebekymring var blevet en normal tilstand, selv om vi vidste, at Kim passede på. Men i sommer var vi helt trygge. Kim var i København, kun tre kvarters togtur fra sit barndomshjem,« fortalte Ingrid Wall ifølge mediet fra talerstolen onsdag aften, hvor også hendes brødre og studiekammerater delte anekdoter og minder om Kim Wall.

Fakta: Her er de nye oplysninger i Kim Wall sagen

Kim Wall, der stammer fra Skåne, blev uddannet journalist i 2013 og nåede i løbet af sin korte men begivenhedsrige karriere at skrive for flere store internationale medier. Hun har bl.a. fået publiceret artikler og billeder i den britiske avis The Guardian samt i New York Times, South China Morning Post og magasinet Vice og har både rapporteret fra Afrika, Asien og Stillehavet.

Hendes næste skridt var at flytte til Beijing. Den 10. august gik Kim Wall om bord på ubåden "Nautilus UC3" med den drabssigtede ubådskaptajn Peter Madsen for at lave en reportage, og hun kom ikke tilbage i live.

»Den sidste historie, inden Kim skulle til Kina, handlede om det danske rumprogram. Kim skulle interviewe en ubådsejer, der havde planer om at blive den første privatperson i rummet. Som vi alle ved, kom hun aldrig tilbage. Der er stadig mange ubesvarede spørgsmål, men vi, og resten af verden, får aldrig Kim tilbage,« sagde en tydeligt berørt Ingrid Wall ifølge TV 2.

For nylig udsendte familien en video om Kim Wall, hvor hendes mor, far og bror, Ingrid, Joachim og Tom optræder og fortæller om den 30-årige kvindes opvækst, uddannelse, arbejde og ikke mindst hendes ambition med sit fag.

Filmen, der bærer navnet "En meddelelse fra Kim Walls familie", skal bl.a. skabe opmærksomhed om fonden "Remembering Kim", der er oprettet til støtte for andre kvindelige journalister, der ligesom Kim Wall ønsker at dække subkulturer. I skrivende stund er der indsamlet godt 695.000 kr. fra folk over hele verden ved en internetindsamling til fonden.

»Vi vil lade hendes ånd og sjæl leve videre, og vi vil gøre det gennem Kim Wall Memorial Fund, som vil hjælpe andre gode journalister til at fortsætte det gode arbejde i Kims ånd. Det skylder vi hende,« siger Ingrid Wall i videoen.

Kim Wall forsvandt torsdag den 10. august, da hun stævnede ud fra Refshaleøen sammen med ubådskaptajnen Peter Madsen i den hjemmebyggede ubåd. Ubåden blev meldt savnet og fundet den følgende fredag efter en eftersøgning i Køge Bugt. Ubåden begyndte at synke, og Peter Madsen blev reddet i land.

Han blev anholdt og efterfølgende sigtet for drab, men har siden nægtet sig skyldig. Peter Madsen har selv forklaret, at Kim Wall døde om bord på ubåden som følge af en ulykke, og at han skilte sig af med liget i hel tilstand. Den 21. august blev Kim Walls torso fundet på den sydvestlige kyst af Amager, og siden har politiet fundet hendes hoved, ben og tøj i vandet.

En dommer besluttede den 3. oktober ved et retsmøde, at Peter Madsen fortsat skal sidde varetægtsfængslet frem til 31. oktober. Han er sigtet for at have slået den svenske journalist ihjel, ligesom han er sigtet for usømmelig omgang med lig.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her