Annonce
Politi og retsvæsen

Politiet har efterforsket sag mod Jakob Scharf i et år

Københavns Politi har brugt et år på at undersøge, om der skal rejses en straffesag mod tidligere PET-chef.

Brød Jakob Scharf loven, da han sidste år fortalte om sin tid i spidsen for Politiets Efterretningstjeneste (PET) i en bog?

Det spørgsmål er tilsyneladende mere end almindeligt svært at besvare.

Onsdag er det præcis et år siden, at den tidligere PET-chef blev meldt til politiet af sin tidligere arbejdsgiver.

"Syv år for PET", skrevet af Politiken-journalist Morten Skjoldager om tidligere PET-chef Jakob Scharf. Foto: Jens Dresling/Polfoto

Efterretningstjenesten mener, at Scharf med sine udtalelser i bogen "Syv år for PET" brød sin tavshedspligt, og at han dermed bragte statens sikkerhed i fare.

Men hvorvidt det faktisk forholder sig sådan, vil først vise sig, hvis Københavns Politi på et tidspunkt vælger at rejse tiltale. Det er nemlig forudsætningen for, at sagen kan blive behandlet i retten.

I forbindelse med årsdagen for sagens start ønsker Københavns Politi dog ikke at oplyse, om efterforskningen er inde i sin afsluttende fase.

- Den efterforskes stadigvæk. Jeg kan ikke sige mere. Desværre, siger Ida Sørensen, der er chefanklager i Københavns Politi.

Jakob Scharf har tidligere udtalt, at han forventede at blive politianmeldt på grund af bogen, der er skrevet af journalist Morten Skjoldager.

- Det er en undersøgelse, jeg imødeser med sindsro, og som jeg gerne bidrager til, har Scharf sagt til Ritzau.

FAKTA: PET frygter flere passager i omstridt bog

I bogen beretter han om en række terrorsager, som tidligere har været omtalt, og som har været for retten.

Desuden går han tæt på PET's efterforskningsmetoder, ligesom han fortæller om samarbejdet med udenlandske tjenester.

I øvrigt fortæller Scharf, at der er udarbejdet en juridisk procedure, hvorefter PET-chefen kan give ordre om at likvidere potentielle selvmordsterrorister.

- Det har været afgørende for mig, at bogen på ingen måde vil kunne skade statens sikkerhed, og jeg har i forbindelse med min egen medvirken til bogen været meget opmærksom og påpasselig i forhold til at overholde min tavshedspligt, har han udtalt.

I det hele taget har der været stor blæst om bogen. Blandt andet besluttede Politiken at udgive hele bogen, selv om en dommer på det tidspunkt havde nedlagt forbud mod offentliggørelse.

Dette skridt har udløst en sag, hvor PET kræver mediekoncernen JP/Politikens Hus idømt en millionbøde. Desuden er der krav om, at chefredaktør Christian Jensen straffes med fængsel.

/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
PET
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Bolig
Se dig for, og spar mange penge på ny grill
Der er stor forskel på, hvad de samme grill bliver solgt til på tværs af butikkerne. Du sparer i gennemsnit 29 procent ved at holde øje. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her