*

Politi og retsvæsen

Politiets brug af helikopter og fly over København koster tusindvis af kroner i timen

Luftstøtten resulterer næsten dagligt i fund af personer og effekter, som har forbindelse til bandekonflikten, oplyser politiinspektør.

Politiet vil fortsætte med at sætte bl.a. en helikopter i luften over hovedstadsområdet, da man fortsat vurderer, at konfliktniveauet er højt. Arkivfoto: Jens Dresling

Siden starten af august har politiet stort set dagligt haft overvågningsfly eller helikopter i luften som led i dets indsats mod den verserende bandekonflikt i hovedstadsområdet.

I en aktindsigt til BT oplyser Rigspolitiet, hvad timeprisen for de tre enheder, der benyttes til bandeindsatsen, er.

Det koster således 15.361 kr. i timen, når politiet benytter forsvarets C-604 Challenger fly. Der er alene tale om flyvetimeprisen. Derudover kommer udgifterne til bl.a. ruteafgifter, overflyvningsafgifter samt start- og landingsafgifter.

Vælger politiet derimod at sætte helikopteren AS-550 Fennec i luften, er flyvetimeprisen 4.828 kr., mens brug af flyet Britten-Norman Defender, der tilhører hjemmeværnet, er gratis at benytte for politiet.

Københavns Politi har fået nye motorcykler i forbindelse med bandekonflikten

Politiinspektør Jens Jespersen fra Københavns Politi forklarer til BT, at fly eller helikopter i udgangspunktet er i luften hver dag, og at luftstøtten næsten dagligt leder til fund af personer eller effekter.

»Prisen løber hurtigt op, og det er generende for borgerne. Og da vi ikke har noget ønske om at genere folk eller bruge flere penge end højst nødvendigt, så er vi meget bevidst om, hvad det koster. Pengene kommer kun en gang, og det er de samme penge, der skal bruges på eksempelvis at ansætte nye betjente eller købe nye patruljevogne. Men i det samlede regnskab i forbindelse med indsatsen, har vi vurderet, at vi stadig er på "plussiden",« siger Jens Jespersen til BT.

Rigspolitiet har ikke ønsket at oplyse de samlede omkostninger, da disse »kan afsløre omfanget af luftstøtten«.

Politiet om brug af fly og helikoptere i København: Vi beklager støjgenerne

For en måned siden beklagede Københavns Politi over for borgerne i København de støjgener, som flyene samt helikopteren medfører.

»Vi er opmærksomme på, at det er forbundet med gener for mange mennesker, når vi flyver over en storby som København, særligt i aften- og nattetimerne. Det skal vi naturligvis beklage,« lød det den 8. september i en pressemeddelelse fra politikredsen.

At det særligt er i aften- og nattetimerne, at flyvningerne foretages, skyldes ifølge politiet, at det er de tidspunkter, hvor det har størst operativ værdi.

»Flyvningerne gør det blandt andet muligt for os at følge mistænkte fra luften og dirigere vores enheder på jorden samt at reagere hurtigt på tip fra borgere. Flyvningerne har desuden allerede vist deres værd for efterforskningen,« lyder det i pressemeddelelsen.

Det vurderes, at politiet indtil videre har modtaget omkring 100 klager over støjgener fra helikopteren samt flyene og omkostningerne dertil.

Det er uvist, hvor lang tid flyvningerne vil fortsætte endnu. Københavns Politi oplyser dog, at de kun vil blive foretaget, »så længe dette vurderes nødvendigt«.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her