*

Politi og retsvæsen

Overblik: Sådan hjalp hunde politiet til ligdele i ubådssag

En uges arbejde med hunde, forskere og dykkere gav fredag et fund i den såkaldte ubådssag.

Lørdag kunne Københavns Politi oplyse, at ligdele, som fredag blev hentet op fra bunden af Køge Bugt, stammer fra den svenske journalist Kim Wall.

Fundene kom efter et uge langt arbejde, der har involveret specialtrænede politihunde fra Sverige, forskere og dykkere fra Forsvaret.

Her kan du få et overblik, hvordan politiet har arbejdet, forklaret af leder af Rigspolitiets Hundetjeneste John Jensen:

  • For en uge siden begynder en eftersøgning i Køge Bugt efter ligdele fra Kim Wall. Politiet har på det tidspunkt fundet en torso uden arme, ben eller hoved.
  • Dansk politi beder sine svenske kolleger om assistance fra særligt trænede politihunde, der kan opspore færten af ligdele i vand.

- En fært kommer altid op. Hunden skal ikke lugte ned i vand. Færten kommer op gennem vandet, ligesom den kommer op gennem jorden inde på land, siger John Jensen.

- Hvor færten kommer op kan forskyde mange meter.

  • Derfor skal hundene have assistance fra havmiljøforskere, da en færts vej til overfladen kan påvirkes af flere forhold.

- I vand er det varmen i vandet, det er strømforhold, og det er vind og bølger i overfladevandet, der gør sig gældende, siger John Jensen.

  • Politiet finder fredag to ben med metalstykker monteret på sig. Desuden finder man en plastikpose med en kniv og Kim Walls tøj samt en plastikpose med Kim Walls hoved.
  • At ligdelene har været pakket ind i en plastikpose, er ikke ligegyldigt for arbejdet med at finde dem, fortæller John Jensen.

- Det har haft betydning for, hvor hurtigt færten er blevet frigivet. Havde ligdelene ligget frit, var færten blevet frigivet lige med det samme. Nu skal den ud af posen, inden den kommer op gennem vandet, siger han

- En indpakning vil forsinke det. Men det vil ikke hindre det. Det vil kun forsinke det.

  • Dansk politi har selv to hunde, der er trænet i at finde færten af ligdele under vand. De er dog helt nytrænede, og derfor bad dansk politi om brug af de svenske hunde, der har mere erfaring, fortæller John Jensen.
  • Brugen af hunde til at snuse sig frem til ligdele er dog ikke ukendt for dansk politi. Oftest foregår eftersøgningen dog i jorden og ikke i vandet.
  • Her samarbejder politiet med arkæologer, der hjælper med at finde nedgravede ligdele.
  • Politiet har også hunde, der er trænet i at søge efter sprængstoffer eller narkotika.

Kilde: Leder af Rigspolitiets Hundetjeneste John Jensen, Rigspolitiet, Ritzau.

/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her