*

Politi og retsvæsen

Forskningsskibet "Aurora" hjalp til med at finde Kim Walls ligdele

Det topmoderne forskningsskib "Aurora" fra Aarhus Universitet var fredag med til at finde Kim Walls hoved og ben.

Kaptajn Torben Vang ombord på forskningsskibet Aurora. Arkivfoto: Jan Dagø

Fundet af Kim Walls hoved og ben var formentlig ikke sket, hvis ikke det havde været med hjælp fra det topmoderne forskningsskib Aurora fra Aarhus Universitet. Jyllands-Posten har fanget Auroras kaptajn Torben Vang på en telefon lørdag formiddag.

Overblik: Sådan hjalp hunde politiet til ligdele i ubådssag

Han forklarer, at Auroras rolle først og fremmest var at bidrage med faglige input i efterforskningen. Skibet råder over avanceret udstyr til bl.a. måling af havstrøm og har desuden en såkaldt "side-scan sonar", der kan sammenlignes med en radar, der bruges til at danne et billede af havbunden til bl.a. eftersøgning af skibsvrag og andre ting på havets bund.

Drabschef: Kim Walls hoved og ben er blevet fundet

»Sonaren gav os nogle data. Sammen med viden omkring strømme og andre småting har vi været med til at stykke et billede sammen med de øvrige aktører,« fortæller Torben Vang.

Kan du komme det lidt nærmere?

»Det handler om strømforhold og duftspor fra ligdelene. Med alle de data, vi fik fra sonaren, og koblet med nogle beregninger, vi har lavet, har vi været med til at pege på, hvor det bedst kunne betale sig for dykkerne at søge,« forklarer Torben Vang.

Han kalder skibets rolle »et lille bidrag i en stor sag«.

Fakta: Her er de nye oplysninger i Kim Wall sagen

Til pressebriefingen lørdag formiddag oplyste drabschef og vicepolitiinspektør Jens Møller fra Københavns Politi, at fundene af Kim Walls hoved og ben skete 1000 meter længere væk, end politiet oprindeligt havde søgt.

»Aarhus Universitet og deres havmiljø-skib har på baggrund af historiske strømdata lavet en beregning ud fra, hvor de svenske lighunde har markeret og ud fra de kendte strømforhold i Køge Bugt den 11. august, da Nautilus sank. De (Aurora, red.) var faktisk kommet ned i nærheden af det sted, hvor ligdelene blev fundet i går, efter de havde sagt, at der var en mulighed at søge netop her,« sagde Jens Møller på pressemødet.  

Overblik: Sagen om ubådsmanden og den dræbte journalist

Selv forholder Torben Vang sig mere lavmælt:

»Det er bare en brik i stort efterforskningsarbejde. På et tidspunkt blev vi inddraget og spurgt, om vi kunne komme med nogle brikker i det her kæmpespil, og det kunne vi,« siger kaptajn Torben Vang.

Han oplyser, at det er første gang, at forskningskibet hjælper direkte til i en efterforskning.

»Vi løser en masse forskellige opgaver med skibet, både til forskning og overvågning, og vi råder over en del udstyr, som bl.a. kan anvendes til sådan noget her. Vi har desuden kunnet trække på et fagligt netværk, som også har været vigtigt i forhold til opklaringen,« siger Torben Vang.

Tidligere leder af Rejseholdet: Fundet af nye ligdele gennemhuller umiddelbart Peter Madsens forklaring

Københavns Politi mangler stadig at finde Kim Walls to arme. Dem kommer Aurora dog ikke til assistere med at finde, fortæller Torben Vang.

»Af kontraktmæssige årsager kan vi ikke afsætte mere tid nu. Der har været en stor velvilje med dem, vi samarbejder med, omkring den her efterforskning. Men nu er vi på vej op til Skagerak, hvor vi har den næste opgave.«

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her