Politi og retsvæsen

Tidligere leder af Rejseholdet: De nye fund af Kim Wall gennemhuller umiddelbart Peter Madsens forklaring

Med fundene af Kim Walls ben og hoved kan dødsårsagen muligvis blive afklaret inden for få dage, ifølge Kurt Kragh.

Da Kurt Kragh lørdag morgen fulgte med i pressebriefingen om fundet af den afdøde Kim Walls hoved og ben i den såkaldte ubådssag, hæftede den tidligere efterforskningsleder for Rigspolitiets Rejsehold sig særligt ved én ting.

Den svenske kvinde havde intet brud på kraniet, forklarede drabschef ved Københavns Politi, Jens Møller.

Drabschef: Kim Walls hoved og ben er blevet fundet

Tidligere har ubådsejer Peter Madsen ellers forklaret, at Kim Wall døde efter at have fået ubådens 70 kilo tunge luge i hovedet og dermed pådraget sig et åbent kraniebrud. Han nægter sig skyldig i drab.

Den svenske journalist Kim Wall blev dræbt om bord på ubåden Nautilus, der her er fotograferet i Københavns Nordhavn. Foto: /ritzau/Jens Dresling

»Man kan stadig ikke helt udelukke, at lugen har slået hende ihjel, og det kan have været svært for en lægmand som Peter Madsen at konstatere, hvorvidt der var tale om et egentligt kraniebrud. Men umiddelbart gennemhuller det Peter Madsens foreløbige forklaring, at der ikke er blevet konstateret nogen fraktur på kraniet,« siger Kurt Kragh til Jyllands-Posten.

Peter Madsens forsvarer, Betina Hald Engmark, meddeler til Jyllands-Posten, at hun er orienteret om fundet, men ikke har yderligere kommentarer.

Nu venter der retsmedicinerne og efterforskerne en vigtig opgave i forhold til at undersøge hovedet nærmere, forklarer Kurt Kragh, der har stået i spidsen for efterforskningen af flere drabssager i ind- og udland.

Fakta: Her er de nye oplysninger i Kim Wall sagen

Hovedet kan i sidste ende være med til at afgøre dødsårsagen, der stadig er ukendt.

»Det kommer helt an på, hvilken tilstand hovedet er i. Men i og med at det er blevet fundet i en plasticpose i havet, er der en mulighed for, at det er blevet sikret og ikke ødelagt af fisk eller krabber,« siger han og fortsætter.

»Hovedet er en helt central del af efterforskningen. Hvis halsregionen er med, vil man formentlig være i stand til at slå fast, om dødsårsagen skal findes der, og man vil generelt holde undersøgelserne op mod den foreløbige obduktionsrapport og Peter Madsens forklaring af, at hun pådrog sig et slag i hovedet,« siger Kurt Kragh.

Overblik: Sagen om ubådsmanden og den dræbte journalist

Med sikringen af Kim Walls hoved og ben har politiet - sammen med den tidligere fundne torso - fundet »de vigtigste dele af liget«, vurderer den tidligere Rejseholdsleder.

Det er ofte nok for retsmedicinerne i forhold til at slå dødsårsagen fast, og det kan ske »inden for få dage,« siger Kurt Kragh.

Alligevel vil politiet fortsætte med at afsøge området i Køge Bugt, hvor ubåden sank, og politiet nu har fundet ligdelene.

Sager om drab, seksualforbrydelser, lægesvigt og terror: Nu er Jakob Buch-Jepsen anklager i ubådssagen

»Der er stor sandsynlighed for, at man også finder armene, når de andre fund er gjort inden for et begrænset område. Umiddelbart tror jeg ikke, at armene får den store betydning for efterforskningen, med mindre der er store læsioner eller andet, der kan afsløre dødsårsagen. Det er umiddelbart vigtigst at finde armene ud fra et etisk hensyn og af hensyn til de pårørende,« siger Kurt Kragh, der mener, at et andet fund vil være mere afgørende for den videre efterforskning:

»Man har endnu ikke fundet Peter Madsen eller Kim Walls telefon, og det kan være interessant, hvis man kan rekonstruere indholdet,« siger han.

Kurt Kragh trak sig tilbage, da Rigspolitiets Rejsehold blev nedlagt i 2010 og har siden blandt andet udgivet bogen »At tænke som en morder«.

Nedenfor kan du se og høre, hvordan pressebriefingen forløb.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland

Danmarksbilleder: Vinterens lys

Jyllands-Postens fotografer er vidner til både hverdagen og livets store begivenheder. Følg med her og se et nyt danmarksbillede alle hverdage.
Annonce
Annonce
Bolig
Husk havens gæster: Giv rigeligt med god mad, så kommer de igen
Netop nu har havens fugle brug for hjælp til at komme gennem den kolde tid. Vinterfodring er med til at hjælpe bestanden, så vi også til forår og sommer kan glæde os over solsorte, mejser og spurve. 
Se flere
Husk havens gæster: Giv rigeligt med god mad, så kommer de igen
Netop nu har havens fugle brug for hjælp til at komme gennem den kolde tid. Vinterfodring er med til at hjælpe bestanden, så vi også til forår og sommer kan glæde os over solsorte, mejser og spurve. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her