*

Politi og retsvæsen

Rigsadvokaten ønsker sag om tredobbelt dømt voldtægtsforbryder for Højesteret

Det er et principielt spørgsmål at få afklaret, om en person, som flere gange er dømt for voldtægter, kan udvises, mener Rigsadvokaten.

Anklagemyndigheden vil have Højesteret til at tage stilling til, om en tredobbelt dømt voldtægtsforbryder kan udvises fra Danmark.

Det er et principielt spørgsmål at få afklaret, under hvilke omstændigheder en person, der flere gange er dømt for voldtægt, kan blive dømt til udvisning, mener Rigsadvokaten, der derfor har søgt Procesbevillingsnævnet om at få sagen for Højesteret.

Det oplyser anklagemyndigheden i en pressemeddelelse.

Der er tale om en 36-årig cambodjansk statsborger, der nu tre gange blevet kendt skyldig og betinget udvist for tre forskellige voldtægter begået i hhv. 2012, 2014 og 2016.

Østre Landsret har senest afvist at idømme den 36-årige ubetinget udvisning. Det betyder, at han kan blive i Danmark.

»Sagen rejser spørgsmålet om, hvornår det vil være i overensstemmelse med Den Europæiske Menneskerettighedskonvention at udvise en person af Danmark, som gentagne gange har begået grov kriminalitet,« siger statsadvokat Jens Røn fra Rigsadvokaten.

Den 36-årige blev senest den 21. september i år idømt fire års fængsel og betinget udvist af Danmark ved Østre Landsret for en voldtægt begået i 2016. Det er denne seneste dom, som Rigsadvokaten ønsker at få for Højesteret.

Østre Landsret vurderede ved dommen, at den 36-årige ikke kan udvises af Danmark, fordi en udvisning er så stort et indgreb i hans liv, at det ikke vil være i overensstemmelse med Den Europæiske Menneskerettighedskonventions artikel 8 stk. 1.

Ifølge Ritzau skete det med henvisning til, at manden i Danmark har to mindreårige børn, som han ser ca. hver anden eller hver tredje uge.

Artikel 8, stk. 1 siger, at »enhver har ret til respekt for sit privatliv og familieliv, sit hjem og sin korrespondance«.

Procesbevillingsnævnet skal nu afgøre, om sagen er så principiel, at den skal behandles i Højesteret. I nævnets afdeling for appeltilladelser sidder en højesteretsdommer, en landsdommer, en byretsdommer, en advokat og et medlem, der repræsenterer retsvidenskaben.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Forsiden lige nu

Kommentar: Har Donald Trump gebis? Husk spørgsmålstegnet!

Et medie må aldrig blive en aktør. Så enkelt er det, om end det i tilfældet Trump kræver en særlig selvdisciplin. Man kan også bare kalde det professionalisme.
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her