To anholdt for terror: Mistænkes for at levere droneudstyr til IS

Efter en storstilet politiaktion i Brøndby er to personer anholdt og sigtet for indkøb og fragt af genstande til Islamisk Stats kamphandlinger.

Artiklens øverste billede
Politiet ransagede torsdag eftermiddag en lejlighed i Hallingparken i Brøndby Strand. Området var afspærret i flere timer. To personer er anholdt og sigtet for indkøb og fragt af genstande, som skulle støtte Islamisk Stat i Syrien og Irak. Foto: Jens Dresling

Beboere i Hallingparken i Brøndby Strand befandt sig torsdag eftermiddag pludselig midt i en omfattende politiaktion, hvor to personer – en 28-årig mand og en 29-årig kvinde – blev anholdt og sigtet efter terrorparagraffen.

Sagen blev i aftes af Politiets Efterretningstjeneste, PET, betegnet som en »alvorlig forbrydelse«.

De to er sigtet for at have indkøbt og sendt droneudstyr og kameraer fra Danmark til Islamisk Stat, IS, i Syrien og Irak.

Tilbage i 2014 kom de første meldinger om, at IS var begyndt at bruge fjernstyrede droner med kameraer til at observere fjendens stillinger, men også hvor dronerne har været udstyret med mindre bomber, som skulle ramme fjenden, ligesom der er set tilfælde, hvor dronerne har været udstyret med håndgranater.

Det var torsdag aften usikkert, om begge anholdte vil blive fremstillet i grundlovsforhør fredag, men det er sikkert, at endnu en person – modtageren af drone- og kameraudstyret – vil blive fremstillet in absentia. Vedkommende befinder sig formentlig hos Islamisk Stat i Syrien eller Irak. Politiet ville i går ikke oplyse, om der er tale om en dansk statsborger eller en herboende person.

»Sagen viser, at der er personer i Danmark, der støtter IS og de aktioner, der foregår dernede. I sagen her er det lykkedes for os at finde frem til både afsender og modtager. Der er tale om en alvorlig forbrydelse, og vi vil også fremover skride hårdt ind over for personer, der sender udstyr til eller støtter IS,« siger chefpolitiinspektør Flemming Drejer, PET.

Gode efterretningskilder

Han understreger, at de afdækkede kriminelle aktiviteter alene vurderes at have haft til formål at støtte gruppen i Syrien og Irak. Der er altså ikke tale om planer om terror i Danmark.

Forskningsleder og terrorekspert Magnus Ranstorp, Forsvarshøjskolen i Stockholm, hæfter sig ved, at man tilsyneladende har kunnet optrevle en sag hele vejen fra Danmark til Islamisk Stats område, hvilket er usædvanligt.

»Det tyder på, at man har særdeles gode efterretningskilder, og det bliver interessant at følge sagen gennem retssystemet,« siger han og nævner, at Danmark er forpligtet til at gribe ind, hvis nogen sender udstyr til Islamisk Stat, bl.a. fordi det er forbudt ifølge en FN-resolution.

Selv om det måske er usædvanligt efter danske forhold, at en kvinde er anholdt, så har vi flere gange set, at kvinder bruges til at støtte og smugle ting ind til Islamisk Stat.

Magnus Ranstorp, forskningsleder og terrorekspert

Efterforskningen har stået på over længere tid i et samarbejde mellem Københavns Politi og Politiets Efterretningstjeneste, PET, men PET vil ikke sige præcis, hvor længe efterforskningen har været i gang. Eller hvad der har sat myndighederne på sporet af de tre sigtede i sagen.

Beboerne i Hallingparken kunne torsdag eftermiddag berette om fortsat politiaktivitet, og at der blev slæbt ting ud fra lejligheden, som politiet var ved at ransage. Ved ransagningerne, som fandt sted flere steder i Storkøbenhavn, blev der beslaglagt computere og andet teknisk udstyr.

Børn, der kom fra skole, og voksne, der kom fra arbejde, blev eskorteret ind i opgangene af politiet.

»Mine børn blev lidt bange, for de har aldrig set så meget politi før,« siger Thomas Owusu Banahene til Jyllands-Posten.

Beboerne kunne ikke få at vide, hvad operationen handlede om, men måtte ty til oplysninger på diverse netmedier og via tv.

Sjælden sigtelse

Naboer så politiets teknikere slæbe kasser ud fra en lejlighed, der tilhører et par med to små piger. Parret beskrives som omkring 30 år og tydeligt troende. Kvinden bærer tørklæde, så kun ansigtet er synligt. Politiet oplyser om de anholdte, at de har anden etnisk oprindelse end dansk.

Frank Jensen, tidligere operativ chef for PET og terrorekspert for TV 2, hæfter sig ved, at der er en kvinde sigtet i sagen.

»Med undtagelse af Kundbysagen (hvor en ung kvinde er dømt for terrorplaner, red.), så er det usædvanligt i Danmark. Derimod har vi set kvinder spille en aktiv rolle i terrorsager i lande som Frankrig og Belgien,« siger han.

Klar til at gå langt

Magnus Ranstorp siger:

»Selv om det måske er usædvanligt efter danske forhold, at en kvinde er anholdt, så har vi flere gange set, at kvinder bruges til at støtte og smugle ting ind til Islamisk Stat. Vi ser i øjeblikket en bevægelse, hvor kvinder og også børn er klar til at gå meget langt i støtten til Islamisk Stat,« siger han.

De to anholdte sigtes efter straffelovens paragraf 114 stk. 1 nr. 1 og 2 om terrorrelaterede drab og grov vold eller forsøg på samme. Det var samme paragraf, som politiet brugte i terrorsagen fra København, hvor Omar El-Hussein angreb Krudttønden og den jødiske synagoge. Her blev Omar El-Husseins venner tiltalt for at have hjulpet med bortskaffe et våben og anden bistand til terroristen uden at have deltaget i selve terrorangrebet, men de blev alle frifundet.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.