Politi og retsvæsen

Overblik: Rumænske fængsler er for dårlige til udlevering

Højesteret har bremset udleveringen af kriminelle til Rumænien, fordi fængselsforholdene er for tvivlsomme.

Folketingets Retsudvalg har været på besøg i Rumænien for at få et indtryk af forholdene i landets fængsler.

Et flertal på Christiansborg ønsker hurtigst muligt at kunne sende kriminelle rumænere til afsoning i deres hjemland. Men det spænder en dom fra Højesteret lige nu ben for.

Få et overblik over sagen her:

  • I slutningen af maj fastslog Højesteret, at forholdene i rumænske fængsler er så tvivlsomme, at tre kvinder og en mand slap for at blive udleveret til deres hjemland.
  • Både Justitsministeriet og Østre Landsret havde ellers givet grønt lys til at sende de fire rumænere bag tremmer i deres hjemland.
  • Men rumænerne ville her risikere at skulle afsone i celler, hvor de blot ville være sikret et personligt rum på to kvadratmeter.
  • Det vil ifølge Højesteret være i strid med Den Europæiske Menneskerettighedskonventions artikel 3, der siger, at "ingen må underkastes tortur og ej heller umenneskelig eller vanærende behandling eller straf".
  • Højesteret henviste også til, at Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i efteråret udtalte sig netop om den plads, en frihedsberøvet person skal kunne råde over.
  • Domstolen fastslog, at indespærring på mindre end tre kvadratmeter i længere tid udgør nedværdigende behandling, som er i strid med menneskerettighedskonventionens artikel tre.
  • Både statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og justitsminister Søren Pape Poulsen (K) har ifølge sidstnævnte rejst sagen over for deres rumænske kolleger.
  • Pape har udbedt sig en garanti fra rumænsk side om, at de overførte kriminelle altid tilbydes mindst tre kvadratmeter personlig plads. Ifølge Pape arbejder Rumænien på at udbygge fængslernes kapacitet.
/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her