Politi og retsvæsen

Politiet advarer mod "romance scams": Alarmklokkerne burde have ringet hos ofrene

Nordsjællands Politi har modtaget flere anmeldelser fra kvinder over 40 år, som er faldet i svindelfælden.

Det er særligt på det sociale medie Facebook, at kvinder bliver udsat for svindel i form af "romance scams". Arkivfoto: Stine Tidsvilde

Et stigende antal kvinder over 40 år har inden for det seneste stykke tid været udsat for såkaldte romance scams på nettet.

Det oplyser Nordsjællands Politi i en pressemeddelese.

Derfor advarer politikredsen nu andre mod at havne i lignede svindenumre ved at forklare, hvordan gerningsmændene typisk opererer, når de lokker penge ud af deres ofre.

Oftest har kvinden ifølge politiet indledningsvist modtaget en såkaldt venneanmodning på Facebook fra en fremmed mand.

Hvis kvinden har valgt at acceptere anmodningen, har manden efterfølgende indledt en samtale, hvor pågældende har sendt romantiske beskeder til kvinden og generelt er »særdeles indsmigrende«.

Pas på de nye digitale datingfælder

Når samtalen mellem de to parter så har stået på i en længere periode, begynder gerningsmanden at bede om at få overført penge til en bankkonto - oftest under påskud af, at de skal betale et sygehusophold, have indløst en særlig pakke eller noget helt tredje.

Fælles for de mange påstande er dog, at der er tale om svindel.

»Gerningsmændene er meget tålmodige i deres arbejde med at opbygge et tillidsbånd til deres ofre, og det er formentlig en af hovedårsagerne til, at de lykkes med deres forehavende,« udtaler politiinspektør Lau Thygesen fra Nordsjællands Politi og fortsætter:

»Set i bakspejlet kan ofrene godt se, at alarmklokkerne burde have ringet, men på grund af tillidsbåndet har de ikke studset over faresignalerne, imens dialogen stod på.«

De seneste anmeldelser har ifølge politikredsen omhandlet svindel via Facebook, men ligende svindel kan også foregå på andre sociale medier samt dating-hjemmesider, påpeger politiinspektøren.

»Uanset om vi taler sociale medier eller ”den virkelige verden”, bør man altid have en sund portion skepsis, hvis man uopfordret bliver kontaktet af en fremmed person. Vi skal naturligvis stadig kunne lære nye mennesker at kende på den ene eller den anden måde, men man bør være opmærksom på eventuelle signaler om, at noget måske er galt,« lyder opfordringen fra Lau Thygesen.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her