Politi og retsvæsen

Peter Madsen: Ubådens luge var skyld i Kim Walls død

Peter Madsen sænkede selv ubåden ved at åbne ventilerne.

Ifølge den drabssigtede Peter Madsen var det den ca. 70 kg tunge luge i ubåden "UC3 Nautilus", der kostede Kim Wall livet.

Det kom frem ved tirsdagens retsmøde, hvor Københavns Byret skulle afgøre, om fængslingen af Peter Madsen skulle forlænges.

Retsmødet blev afholdt for åbne døre, og dermed fik offentligheden for første gang mulighed for at høre mere af den sigtedes forklaring i sagen om den afdøde svenske journalist, end politiet hidtil havde offentliggjort.

Offentligheden kan følge med: Retsmødet om Peter Madsen bliver holdt for åbne døre

Indtil da havde politiet meddelt, at Kim Wall ifølge Peter Madsen omkom i en ulykke. Uddybningen kom ved retsmødet, da anklageren læste Peter Madsens hidtidige forklaring op.

Han har forklaret, at han holdt lugen for Kim Wall, og hun kom op. Pludselig gled han, og lugen gik i. Han kunne ikke holde lugen, der kom med sin fulde vægt, og kunne ikke se, hvordan hun blev ramt.  Han kunne kun høre et bump. Da han fik åbnet lugen, kunne han se blod fra Kim Wall i alle retninger, refererer Ritzau fra retsalen.

»Han sejlede ud på Østersøen, hvor han ville slutte det hele. Men han tænkte mange tanker. Herunder at det måske ikke var sømmeligt, at Kim Wall skulle have ubåden som grav. Han fik hende derfor med vanskelighed hevet op. Der havde ikke været seksuelt samkvem mellem dem på noget tidspunkt. Han skubbede hende over bord, men holdt ikke øje med, om hun sank,« læste anklageren op.

Anklagemyndigheden kræver Peter Madsen mentalundersøgt

Efter ulykken sænkede Peter Madsen selv ubåden ved at åbne ventilerne.

»Jeg kan vedstå mig forklaringen 100 pct.,« sagde han ved retsmødet.

Han uddybede efterfølgende, at der ikke var nogen fjedermekanisme i lugen, der kunne forhindre den i at smække i.

Kim Wall, der ikke havde erfaring med at færdes i en ubåd, kan have væltet lugen ned over sig selv, hvis hun har fået fat i lukkemekanismen, mente ubådskaptajnen, der sagde, at han har overvejet den mulighed de seneste uger.

Han fortalte, at han selv var selvmordstruet efter ulykken, men at han ikke ønskede, at Kim Wall skulle ende i "Nautilus". Han ville derfor »begrave hende til søs« og fjerne hendes sko og strømpebukser for at kunne binde et reb om hendes ankler og hejse hende op, skriver Ritzau.

Overblik: Sagen om Peter Madsen og den forsvunde journalist Kim Wall

Kim Wall forsvandt efter at være sejlet ud på ubåden med Peter Madsen den 10. august i år. De dykkede ned omkring kl. 20 og var tilbage ved overfladen omkring kl. 22, har han forklaret.

Efter selv at være blevet reddet i land den 11. august, blev han anholdt og sigtet for manddrab efter straffelovens §237. Under grundlovsforhøret, som fandt sted den 12. august, valgte dommeren at varetægtsfængsle ham for uagtsomt manddrab under særligt skærpende omstændigheder.

Efterfølgende fandt politiet en torso, som matchede Kim Walls DNA, i vandet ved Amager. Politiet meddelte efterfølgende, at de øvrige dele af kroppen så ud til at være fjernet ved en bevidst handling.

Den 25. august blev Peter Madsen siftet for usømmelig omgang med lig efter straffelovens §139, stk. 1.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her