Et år efter »nulstillingen« er Pusher Street igen fyldt med hashboder

Håbet var stort, da christianitterne rev Pusher Streets hashboder ned. Gaden er nu igen fyldt med boder, men pusherne er pressede, siger politiet.

Artiklens øverste billede
Christianias Pusher Street blev jævnet med jorden for et år siden. Nu skulle hashsalget ud af fristaden. Et år efter er situationen dog en anden. Ikke overraskende ifølge Københavns Politi. Foto: Carsten Bundgaard

Pusher Street på Christiania er igen et strøg af hashboder. Politikere, christianitter og politi havde ellers håbet på noget andet, da gravmaskiner med ”Bevar Christiania”-klistermærker den 2. september 2016 kørte gennem Pusher Street, hvor de smadrede og fjernede samtlige hashboder.

At fjerne hashsalget på Christiania er ligesom at fjerne ukrudt på en græsplæne.

Dannie Rise, leder af Operativ Specialafdeling i Københavns Politi

To dage forinden var to politibetjente og en tilfældig forbipasserende blevet ramt af skud. Gerningsmanden blev senere skudt og dræbt af politiet. Og så var det nok for christianitterne. Nu skulle danskerne støtte Christiania ved at købe deres hash et andet sted, lød det. Men sådan gik det ikke.

Går man i dag en tur gennem Pusher Street, passerer man et sted mellem 30 og 35 hashboder. Enkelte er interimistiske og ikke udgjort af mere end en dug på et campingbord. Andre er af mere permanent karakter. De er banket sammen af paller og spånplader, og flere af dem er fint dekorerede med street art, pangfarver og indbydende skilte. »Juicy Ganja!«, står der på en af boderne. Bag dem står unge mænd og sælger hashklumper og færdigrullede joints. Engang var der camouflagenet foran sælgerne, og dengang bar de masker. I dag er begge dele væk, mens kunderne stadig flokkes.

»Ukrudt på en græsplane«

Ifølge Dannie Rise, som er leder af Operativ Specialafdeling i Københavns Politi, er de genopblomstrede hashboder og maskefrie ansigter ikke et tegn på, at hashsælgerne har fået lettere spil på Pusher Street. Tværtimod, siger han.

»At fjerne hashsalget på Christiania er ligesom at fjerne ukrudt på en græsplæne. Hvis man skal af med skvalderkålen, skal græsset slås igen og igen. Til sidst er den væk. Vi laver aktioner mod Pusher Street igen og igen. Og pusherne bliver mere og mere pressede,« siger Dannie Rise.

Han oplyser, at Københavns Politi siden den 2. september 2016 21 gange har fjernet nye boder og forskellige hegn, som pusherne gemmer sig bag, og politiet foretager ugentligt aktioner i Pusher Street.

Så når pusherne i dag står og sælger bag fint dekorerede boder – uden masker på – er det ikke, fordi de føler sig tryggere, end de før har gjort?

»Jeg kan ikke vide, hvad der har fået dem til at smide maskerne. Måske er de kommet til en erkendelse af, at det ikke nytter noget. Når vi har at gøre med et så lukrativt marked som hashhandlen, vil der være kriminelle, som løber risikoen. Men vi ved, at det presser dem, når vi river boder ned, fjerner hegn og uddeler zoneforbud,« siger Dannie Rise.

I løbet af sommeren er politiet begyndt at tage droner i brug. Med dem overflyver man Pusher Street og filmer ansigter og handler.

Magtesløshed

Meningen med sidste års rydning af hashboderne var ikke at fjerne hashsalget fra Pusher Street, siger talsmanden for Christiania, Risenga Manghezi.

»Det var et forsøg på at nulstille Pusher Street, fordi vi ikke kan tolerere vold på Christiania. Og faktisk blev jeg overrasket over, hvor stor effekt det havde. Når politiet laver aktioner mod Pusher Street er det jo kun et spørgsmål om timer, før handlen er i fuld gang igen,« siger han.

Risenga Manghezi mener, at det er en sejr, at pusherne bag boderne ikke bærer masker længere. Men han siger, at han »ikke genkender ret mange af dem«.

En anden christianit Nils Vest er frustreret over, at mange pushere tilsyneladende kommer udefra.

»Vi føler os magtesløse over for, hvad der sker i gaden. Før i tiden vidste vi, hvem vi skulle gå til og tale med om tingene. Nu aner vi ikke, hvor vi skal starte,« siger han.

Ifølge Risenga Manghezi er politiets tilstedeværelse på Pusher Street ikke så massiv, som den før har været.

»Politiet har, også i forbindelse med hashhandel, travlt på Nørrebro. Derfor har vi på det sidste ikke lagt så meget mærke til dem,« siger han.

Dannie Rise fra Københavns Politi vil af polititaktiske hensyn ikke kommentere, hvor meget mandskab politiet bruger på indsatsen på Christiania.

Forlader man Christiania gennem hovedindgangen og fortsætter mod metroen på Christianshavn, passerer man Danske Bank på Torvegade. Denne dag står 14 personer i kø ved bankens to hæveautomater. Høj som lav, mand som kvinde. En efter en folder de deres kontanter, stikker dem i pungen og drejer ad Dronningensgade og går mod Christiania.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.