Politi og retsvæsen

Terrorfrifundne i København får ikke erstatning

Fem får nej til erstatning efter at have siddet varetægtsfængslet uden at blive kendt skyldig i terroranklage.

Statsadvokaten afviser erstatning til fire mænd, der blev frifundet for at have hjulpet Omar el-Hussein med angrebet i København i februar 2015. En femte, der var sigtet, får også nej.

Det oplyser vicestatsadvokat Gyrithe Ulrich til Ritzau.

- Vi er kommet frem til en afgørelse, hvor vi har afvist erstatning efter den bestemmelse i retsplejeloven, hvor man kan nægte erstatning, såfremt den sigtede har givet anledning til foranstaltningen.

- I dette tilfælde er det varetægtsfængslingen, siger hun.

Bestemmelsen kaldes også "egen skyld". Gyrithe Ulrich kan ikke uddybe, hvorfor der er tale om begrebet i denne sammenhæng, da sagen ikke er endeligt afsluttet.

De fem har klaget over afgørelsen til Rigsadvokaten. Hvis også Rigsadvokaten siger nej, kan mændene gå rettens vej.

- Den kan starte i byretten og så videre til landsretten. Men det kan først ske, når man har udtømt de administrative sagsbehandlingsmuligheder, siger Gyrithe Ulrich.

Den femte mand, der ikke blev tiltalt, sad varetægtsfængslet i 348 dage.

Sammen med sin advokat, Niels Christian Strauss, krævede han erstatning på "over en million kroner".

Det var i februar 2015, at el-Hussein dræbte to personer ved angrebet mod Krudttønden og synagogen i Krystalgade i København.

Det hele endte med, at han selv blev dræbt tidligt om morgenen 15. februar i en skudveksling med Politiets Aktionsstyrke.

Det samlede erstatningskrav for de fem mænd ligger på omkring fire millioner kroner.

/ritzau/

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Om temaet

Lørdag den 14. februar ramte et terrorangreb København. I løbet af 16 timer blev to civile dræbt og fem politibetjente såret, inden gerningsmanden blev skudt og dræbt af politiet.

Annonce
Redaktionen anbefaler
Mere
Annonce
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her