*

Politi og retsvæsen

Overblik: Ubådssagen fra eftersøgning til varetægtsfængsling

En ubåd med to om bord meldes savnet natten til fredag. Én dukker op, og han sigtes for drab. Få overblik her.

Sagen om den hjemmebyggede ubåd "UC3 Nautilus" begyndte med en storstilet eftersøgning og er foreløbig endt med en fængsling af ubådsejeren Peter Madsen for uagtsomt manddrab.

Her er et overblik over forløbet:

Torsdag:

Omkring klokken 19: Den 30-årige svenske journalist Kim Wall sejler sammen med Peter Madsen ud fra Refshaleøen i ubåden "UC3 Nautilus". Vidner ser kvinden og ubådsejeren stå sammen i ubådens tårn.

Klokken 19.30: Ubådsejeren ringer til en ven ved navn Christoffer Meyer. De havde en aftale om at fremvise ubåden på Bornholm fredag klokken 14.00, men det aflyser ubådsejeren per sms.

Omkring klokken 22.30: Ejeren af ubåden har oplyst, at det er omkring dette tidspunkt, at han satte kvinden af ved restauranten Halvandet på Refshaleøen i København.

Efter klokken 22.30: En unavngiven mand får en sms fra ubådsejeren om, at fredagens tur til Bornholm er aflyst. Manden sender en besked tilbage, hvor han spørger ind til, hvorfor turen er aflyst. SMS'en bliver ikke besvaret.

Fredag:

Omkring klokken 02.30: Kvindens kæreste kontakter søredningstjenesten Joint Rescue Coordination Center, JRCC, efter hun ikke er vendt tilbage fra prøvesejladsen.

Klokken 02.51: Lyngby Radio forsøger at kontakte ubåden, men der er intet svar.

Klokken 03.39: JRCC kontakter Københavns Politi og fortæller, at der er sket en mulig søulykke.

Klokken 07.11: Lyngby Radio udsender en alarm til skibsfarten i Øresund og den østlige Østersø om, at man skal holde udkig efter den savnede ubåd.

Klokken 10.14: JRCC får besked fra skibe og både i området syd for Drogden Fyr om, at ubåden befinder sig i Køge Bugt.

Klokken 10.30: Der er radiokontakt med ubåden, og ejeren forklarer, at ubåden havde tekniske problemer, men at der ikke var nogen tilskadekomne. Ubåden sætter kurs mod havn.

Omkring klokken 11: Et vidne på en båd ser ejeren stå i ubådens tårn. Ubådsejeren går ned i ubåden i kort tid, hvorefter han kommer til syne igen. Herefter begynder ubåden at synke, og ubådsejeren springer i havet. Kort efter er ubåden forsvundet under havoverfladen. Ejeren bliver reddet af en privat motorbåd, der sejler ham i land.

Omkring klokken 11.30: Ubådsejeren ankommer til Dragør, hvor han forklarer, at der havde været problemer med ubådens ene ballasttank. Da han forsøgte at reparere problemet, gik det galt, og ubåden sank.

Ubådsejeren bliver kørt til politiets Station City på Halmtorvet i København til søforhør.

Klokken 13.30: Københavns Politi melder ud, at de vil sende dykkere ned i ubåden, der ligger på syv meters dybde. Det er ikke muligt at komme ind i den, fordi den ligger ustabilt og rokker fra side til side.

Klokken 17.44: Københavns Politi udsender en pressemeddelelse om, at ubådsejeren er anholdt og sigtet for drab på den svenske kvinde.

I forbindelse med anholdelsen sikrede man sig ubådsejerens tøj, som undersøges for spor, der kan hjælpe med opklaringen af sagen.

Lørdag:

Københavns Politi oplyser, at de vil tjekke overvågningskameraer på Refshaleøen for at se, om kvinden blev sat af torsdag aften ved 22.30-tiden, som ubådsejeren har forklaret.

Kort før klokken 10 begynder bjærgningen af ubåden.

Samme formiddag fremstilles Peter Madsen i grundlovsforhør ved Københavns Byret. Her fremgår det, at han er sigtet for på ukendt måde at have dræbt den svenske kvinde.

Grundlovsforhøret fortsætter lørdag eftermiddag for lukkede døre trods protester fra den sigtede og den tilstedeværende presse.

Lørdag kort før klokken 17 afgør dommeren, at den sigtede varetægtsfængsles i 24 dage. Han fængsles for uagtsomt manddrab. Den sigtede nægter sig skyldig.

Søndag:

Omkring klokken 2.30 bliver ubåden bragt i land. Efter at være blevet tømt for vand er den klar til at blive undersøgt af politiet. Undersøgelserne ventes at gå i gang søndag formiddag. Mange spor kan være gået tabt i det døgn, hvor ubåden har været under vand.

Klokken 11.30 er de første undersøgelser af ubåden gået i gang. Vicepolitiinspektør Jens Møller fortæller på et pressemøde, at der ikke er fundet nogen personer eller lig i ubåden. Den betragtes stadig som et muligt gerningssted, og Jens Møller siger, at det ser ud til, at ubåden er gået ned som følge af en bevidst handling.

Kilder: ritzau, jp.dk, eb.dk, TT

/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her