*

Politi og retsvæsen

Varretægtsfængslet raktetbygger fik ikke lov til at udtale sig

Politiet opretholder sigtelsen for drab mod dansk raketbygger. Hans hjemmebyggede ubåd behandles som et gerningssted.

Mens dommeren i Københavns Byret lørdag skulle tage stilling til, om raketbyggeren Peter Madsen skulle varetægtsfængsles mistænkt for drab, arbejdede søværnet, politiet og et privat bjærgningsselskab om at hæve hans hjemmebyggede udbåd ”UC3 Nautilus” fra omkring syv meters dybde i farvandet mellem Danmark og Sverige.

Sagens to hovedpersoner er raketbyggeren Peter Madsen og den 30-årige kvindelige, svenske journalist Kim Wall.

Peter Madsen, kendt under navnet Raket-Madsen, blev først kendt for at bygge tre undervandsbåde. Den seneste, den 18 meter lange ”Nautilus”, var ved sin søsætning i 2008 verdens største hjemmebyggede ubåd. Siden kastede Peter Madsen sin kærlighed på hjemmebyggede raketter, og han arbejder i øjeblikket med et projekt om at sende en bemandet raket ud i rummet.

Peter Madsen tog torsdag aften Kim Wall, som politiet efterlyser, med ud på en sejltur med ”Nautilus”. Hun er en svensk freelancejournalist, som skriver for en række medier i hele verden. Senest har hun bl.a. skrevet artikler fra Cuba og Uganda, og hun var ifølge sin familie i Danmark på reportage.

Natten til fredag blev hun meldt savnet af sin kæreste. I første omgang kunne ubåden ikke lokaliseres, men efter fredag formiddag at være blevet set i Køge Bugt sank ubåden pludseligt. Da Peter Madsen efter at være blevet taget med i en privat båd kom i land, fortalte han politiet, at han torsdag aften havde sat Kim Wall af på Refshaleøen i København. Hun var dog ikke dukket op, og politiet sigtede Peter Madsen for drab.

Mange tilhørere i retten

Det var lørdag vanskeligt at få plads til de mange tilhørere, da Peter Madsen skulle stilles for byretten. Først efter retsmødet blev flyttet til et større lokale, var der plads til de mange venner og nære familiemedlemmer, og Peter Madsen sendte da også et enkelt smil af sted mod tilhørerpladserne, da alle havde fundet sig til rette.

Iklædt en mørkeblå T-shirt og med velfriseret, lyst strithår fulgte han opmærksomt med, da dommeren begyndte retsmødet.

»Du vil gerne forklare dig,« spurgte hun henvendt til Peter Madsen, der nægter sig skyldig.

»Ja,« lød svaret.

Mere nåede tilhørerne dog ikke at høre, da dommeren lukkede dørene efter krav fra anklageren.

De tilstedeværende journalister protesterede, og det fik Peter Madsen til opgivende at slå ud med armene. Det ellers neutrale udtryk i ansigtet blev kortvarigt undrende. Han forstod tydeligvis ikke, hvorfor han ikke måtte fortælle sin version af sagen til offentligheden.

Peter Madsen har et oprigtigt ønske om at afgive forklaring med åbne døre, ikke mindst pga. den store opmærksomhed om sagen, forklarede hans forsvarer, Betina Hald Engmark.

Historien om drabssigtet ubådskaptajn går verden rundt

Dommeren i Københavns Byret valgte lørdag at varetægtsfængsle Peter Madsen i 24 dage for uagtsomt manddrab, men sigtelsen for drab opretholdes.

Når ubåden, der er ved at blive bjærget, kommer i land, vil den blive undersøgt og behandlet som et gerningssted.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her