*

Politi og retsvæsen

Opfinderen Peter Madsen er blevet varetægtsfængslet for uagtsomt manddrab

Peter Madsen blev varetægtsfængslet for uagtsomt manddrab på svensk kvinde.

Peter Madsen i sin ubåd juli 2017. Foto: Deadline Press

Den anklagede opfinder Peter Madsen nægter sig fortsat skyldig i at have dræbt den svenske journalist, Kim Wall, skriver TV 2.

Ikke desto mindre er han nu blevet varetægtsfængslet i 24 dage ved lørdagens grundlovsforhør i Københavns Byret. Retsmødet fandt sted bag lukkede døre.

Ifølge dommer Kari Sørensen var der ikke grundlag for at fængsle Peter Madsen for drab på den endnu forsvundne svenske journalist, Kim Wall, skriver Ritzau. I stedet har hun varetægtsfængslet ham for uagtsomt manddrab, der er en langt mildere sigtelse end drab.

Inden dørene til retsmødet lukkede, var 47-årige Peter Madsen sigtet for på et ukendt sted og på en ukendt måde at have dræbt Kim Wall. Men ifølge Kari Sørensen, har anklager Louise Nielsen efter at have hørt Peter Madsens forklaring rejst en såkaldt subsidiær sigtelse, som drejede sig om uagtsomt manddrab på et ukendt sted og på en ukendt måde. Det skriver Ritzau.

Hvorfor hun har rejst denne sigtelse, vides ikke, ifølge Ritzau.

Mange tilhørere dukkede op til grundlovsforhøret lørdag eftermiddag. Først efter retsmødet blev flyttet til et større lokale, var der plads til de mange venner og nære familiemedlemmer, og Madsen sendte da også et enkelt smil af sted mod tilhørerpladserne, da alle havde fundet sig til rette.

Iklædt en mørkeblå t-shirt og med velfriseret lyst strithår fulgte han opmærksomt med, da dommer Kari Sørensen begyndte retsmødet.

»Du vil gerne forklare dig,« spurgte hun henvendt til Peter Madsen.

»Ja,« lød svaret.

Men mere nåede tilhørerne dog ikke at høre, inden dommeren lukkede dørene.

Begrundelsen har blandt andet været, at pårørende til den 30-årige svenske kvinde vil lide »unødig krænkelse«, hvis sagen skulle behandles i et åbent retsmøde, skriver TV 2, ligesom det ville kunne få indflydelse på politiefterforskningen.

Peter Madsen har ellers et oprigtigt ønske om at afgive forklaring med åbne døre, ikke mindst pga. den støre opmærksomhed om sagen, forklarede hans forsvarer Betina Hald Engmark til Jyllands-Posten lørdag.

Peter Madsen stævnede torsdag aften omkring kl. 19 ud fra Refshaleøen i København med den 30-årige svenske journalist , Kim Wall, om bord i hans privatbyggede ubåd. Kim Wall er ikke siden vendt hjem, og kl. 02.30 den nat, meldte hendes kæreste hende savnet.

Det satte den følgende morgen gang i en større efterforskning, hvor Forsvaret måtte sende to redningshelikoptere og 10 både ud for at finde ubåden, der var forsvundet. Lidt efter kl. 10 blev ubåden fundet sejlende ved Køge Bugt, og mens Peter Madsen blev reddet op af vandet, sank u-båden til bunds i det 7,5 meter dybe vand.

Han forklarede efterfølgende til Forsvaret, at han havde sat den svenske journalist af på Refshaleøen aftenen forinden ved Restauranten Halvandet, men dette er hverken blevet be- eller afkræftet af politiet. Senere samme dag blev Peter Madsen imidlertid tiltalt og den efterfølgende dag sigtet for »på ukendt måde« og »på et ukendt sted« at have dræbt Kim Wall.

Lørdag eftermiddag blev den forliste ubåd også bjærget fra havbunden op til fast land, og den skal nu undersøges for tekniske spor i drabssagen, skriver Ritzau. 

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her