Politi og retsvæsen

PET har arbejdet tæt sammen med nabolande i dansk-tysk terrorsag

Den dansk-tyske terrorsag er et eksempel på trusselsbilledet mod Danmark, lyder det fra efterretningstjenesten.

Ifølge Politiets Efterretningstjeneste ændrer sagen om bombeplaner mod København ikke på terrortruslen mod Danmark, som fortsat er »alvorlig.« Arkivfoto: Mathias Christensen

Politiets Efterretningstjeneste (PET) har arbejdet tæt sammen med udenlandske myndigheder i terrorsagen fra Tyskland, hvor en 21-årig syrisk flygtning og IS-sympatisør onsdag blev dømt for at planlægge et bombeangreb i København.

Mens retssagen har stået på, har PET ikke ønsket at udtale sig som sagen, men nu hvor dommen er faldet, kommer efterretningstjenesten med en kort reaktion.

I en skriftlig kommentar, som blandt andet er sendt til Jyllands-Posten, oplyser PET følgende:

»Vi har noteret os, at der er faldet dom i sagen.  PET har haft et tæt samarbejde med relevante myndigheder i vores nabolande om den,« udtaler chefen for PET’s Efterretningsafdeling Morten Vogelius.

Dommeren troede ikke på terrortiltalt syrers forklaring

Han kommer ikke nærmere ind på, hvori samarbejdet har bestået, men tilføjer, at domsafsigelsen ikke får betydning for terrortruslen mod Danmark:

»Sagen er et eksempel på det trusselsbillede, som vi igennem længere tid har set i Danmark, og som PET løbende følger udviklingen af. Den aktuelle sag har ikke ændret ved PET’s vurdering af terrortruslen mod Danmark, som fortsat er alvorlig,« siger afdelingschefen.

Allerede i november sidste år meddelte PET, at man sammen med Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi var i kontakt i kontakt med tyske myndigheder i sagen om den unge, syriske flygtning.

Overblik: Det ved vi om den dømte i sagen i Ravensburg

Dieab Khadigah, som han hedder, blev onsdag idømt seks et halvt års fængsel for planerne om at sprænge en bombe et sted i København. En anklage han selv benægtede.

Til gengæld erkendte han under retsmøderne, at han havde skaffet ingredienserne til at fremstille en bombe.

Retten fandt det desuden bevist, at han havde haft tæt kontakt til repræsentanter fra terrorgruppen Islamisk Stat på nettet.

Den radikaliserede 21-årige blev anholdt i Sydtyskland sidst i november 2016, efter han dagen forinden var blevet afvist ved en paskontrol i Rødby på vej ind i Danmark.

Med sig havde han 17.000 tændstikker, 17 batterier, en pakke fyrværkeri, to køkkenknive og seks walkie-talkier.

Han har siddet varetægtsfængslet i Tyskland siden anholdelsen.

Ifølge forsvareren ønsker han ikke at anke dommen.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Forsiden lige nu
Annonce
Redaktionen anbefaler

Fra røvere til soldater

Fire eksempler på personer, der først var ordinære kriminelle, som lavede tyverier, røverier og andre lovbrud, men som derefter blev terrorister, der opfattede sig selv som islams krigere.
Mere
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her