*

Politi og retsvæsen

Spiontjeneste søgte ulovligt på personer fra Danmark

Forsvarets Efterretningstjeneste indhentede oplysninger om personer i Danmark uden retskendelser.

12 procent af Forsvarets Efterretningstjenestes elektroniske søgninger på personer hjemmehørende i Danmark i 2016 var ulovlige.

Det fremgår af en årsrapport, som Tilsynet med Efterretningstjenesterne, TET, fredag har udgivet.

Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) lavede søgningerne uden at have indhentet retskendelser, hvilket er et krav i FE-loven.

Tilsynet skriver, at "løbende stikprøvekontroller vedrørende FE's søgning i rådata" viste, at der var blevet foretaget søgninger i strid med lovgivningen.

Kontrollen viste desuden, at der også har været problemer med de søgninger, hvor FE rent faktisk har indhentet retskendelser.

I 11 procent af tilfældene er de tidsmæssige afgrænsninger for søgningerne i rådata nemlig ikke overholdt.

Den pågældende paragraf i FE-loven giver tjenesten lov til at indhente oplysninger om en person hjemmehørende i Danmark, hvis der er en grov mistanke til personen.

Personen skal være mistænkt for at deltage i aktiviteter, der kan indebære eller forøge en terrortrussel mod Danmark og danske interesser.

Begrebet "hjemmehørende" personer omfatter danske statsborgere, nordiske statsborgere og andre udlændinge med ret til ophold i Danmark, hvis vedkommende er tilmeldt folkeregistret.

Det omfatter også asylansøgere med ophold i Danmark i mere end seks måneder.

Tilsynet med Efterretningstjenesterne trådte i kraft 1. januar 2014. Tilsynet er et særligt uafhængigt kontrolorgan, der foruden FE også fører tilsyn med Politiets Efterretningstjeneste og Center for Cybersikkerhed.

FE er en myndighed under Forsvarsministeriet.

FE har tre hovedopgaver som Danmarks udenrigs- og militære efterretningstjeneste, som national it-sikkerhedsmyndighed, og som ansvarlig for den militære sikkerhedstjeneste.

I grove træk står PET for overvågningen inden for landets grænser, mens FE holder øje med personer i udlandet, der vil gøre skade mod Danmark.

/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
PET
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland

Lillelund: Vort modersmål er fucking truet

Niels Lillelund
Kommentar: Og sådan har det vistnok altid været, og der er ikke noget at gøre ved det – andet end det, man selv kan gøre.
Annonce
Annonce
Biler
Så er den her: Den koreanske GTI, som vil ind fra kulden
Hyundai er klar med sin første GTI. Det første møde med Hyundai i30 N viser, at Hyundai mener det seriøst, når de vil ind på markedet for sjove biler og blandt andet tage kampen op med Volkswagen Golf GTI. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her