Fattige rumænere blev udnyttet til grov kriminalitet

Hovedmand i Hvepsebo-sagen idømmes fængsel i syv år og 11 måneder. Landsret stadfæster byretsdom.

En bagmand i den såkaldte Hvepsebo-sag straffes fredag af Østre Landsret med fængsel i syv år og 11 måneder.

I alt 113 rumæneres identitet blev udnyttet til grov økonomisk kriminalitet. 19 fattige personer blev desuden udsat for menneskehandel.

De blev rekrutteret til Danmark og lokket med udsigten til job. Løftet var dog løgn.

I stedet blev de placeret under kummerlige forhold i øde beliggende huse. Nogle måtte lede efter mad i affaldscontainere, og ét af stederne var der hverken toilet eller vand.

Med afgørelsen får den 48-årige Evelin Danila den maksimale straf, ligesom det var tilfældet i Retten i Lyngby i marts sidste år. Retten er stødt ind i loftet, som er otte år.

- Han har haft en ledende og styrende rolle, siger retsformanden, landsdommer Gitte Rubæk Pedersen, om Evelin Danila, en tætbygget skaldet mand, der sammen med en anden tiltalt får bistand af en tolk.

Han var ifølge anklagemyndigheden chefen i en kriminel organisation, hvor andre dele tog sig af drift og administration. Han udvises nu af Danmark.

Når der var skaffet cpr-numre til rumænerne, oprettet konti og skaffet NemID, var der fri bane til at begå bedragerier, optagelse af kviklån, køb af mobiltelefoner og andet.

Også Skat blev ført bag lyset. Der blev oprettet firmaer med ansatte, men det var fiktivt. Udbyttet var blandt andet restskat.

Det samlede beløb for bedragerierne er på 9,8 millioner kroner, vurderer landsretten.

En medtiltalt, Leonard-Catalin Grindei på 30 år, får også stadfæstet sin dom på fængsel i syv år.

En tredje mand i sagen, Sherif Jaber på 33 år, får derimod nedsat straffen fra syv år til fem år og seks måneder. Han medvirkede ikke til menneskehandlen.

Under sagen i landsretten har 12 ud af de 19 ofre for menneskehandel været bragt til Danmark for at afgive forklaring.

Den systematiske svindel, hvor de tillidsfulde myndigheder og firmaer i Danmark blev udnyttet, er blevet efterforsket af politiet under kodeordet Operation Hvepsebo.

Ved en aktion i februar i 2015 blev over 90 mennesker anholdt, ligesom 62 adresser på Sjælland og Lolland-Falster blev ransaget.

Andre straffesager om menneskehandel har især drejet sig om udnyttelse til prostitution.

- Her har retten taget stilling til en sag, hvor menneskers identitet har været udnyttet til økonomisk kriminalitet, siger senioranklager Henrik Aagaard efter dommen, som han kalder tilfredsstillende.

/ritzau/

Andre læser

Mest læste

Del artiklen